21 Μαρτίου, 2023
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
No Result
View All Result
Home Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Τα μαγειρεία που αντέχουν στο χρόνο, με τους πιστούς, κυρίως μοναχικούς πελάτες [photos]

27 Σεπτεμβρίου 2020
in Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Τα μαγειρεία που αντέχουν στο χρόνο, με τους πιστούς, κυρίως μοναχικούς πελάτες [photos]
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ένα μαγειρείο στον πεζόδρομο δίπλα από τον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου ανοίγει τις πόρτες του, προσφέροντας “ζεστό σπιτικό φαγητό” στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, που δεν είχε τη δυνατότητα να το μαγειρεύει στο δικό του σπίτι.

Έναν από τους πρώτους του πελάτες συναντάμε και σήμερα εκεί, αφού εδώ και περίπου πενήντα χρόνια δίνει καθημερινά το παρών.

  • Από την ηλικία των δεκαπέντε ετών τρώει έξω ο 70χρονος σήμερα Νικόλαος Αβραμίδης. «Ζω μόνος μια ζωή, αλλά ποτέ μου δεν μαγείρεψα, ούτε καν ασχολήθηκα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι άλλα τα γούστα μου», λέει χαμογελώντας, αναφερόμενος στις δύο μεγάλες του αγάπες: τη θάλασσα και τα ταξίδια.

Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι ίδιο και απαράλλαχτο. Η μέρα του αρχίζει στις τρεις τα ξημερώματα, καθώς δύο ώρες αργότερα παίρνει από τη στάση του ΟΑΣΘ τη λεωφορειακή γραμμή 78, για να καταλήξει σε παραλία της Αγίας Τριάδας. Αφού περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην θάλασσα, νωρίς το απόγευμα επιστρέφει στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο αγαπημένο του μαγειρείο. Το πρόγραμμα διαφοροποιείται τους χειμερινούς μήνες, οπότε και η ίδια διαδικασία γίνεται τρεις ώρες αργότερα.

«Τρώω λίγο το πρωί και το κανονικό μου γεύμα το παίρνω εδώ», λέει ο κ. Νίκος, την ώρα που ο μάγειρας του σερβίρει μία ομελέτα και μία χωριάτικη σαλάτα. Μόλις τελειώσει το γεύμα του ο πιο συχνός πελάτης, ρωτά το μενού της επόμενης μέρας και κάνει “κράτηση”, γιατί- όπως εξηγεί- την ώρα που έρχεται “δεν πρόκειται να βρει αυτό που θέλει”.

Οι… απουσίες που έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια, ήταν δικαιολογημένες, καθώς ο Νικόλαος Αβραμίδης ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες χώρες από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική συνθέτουν τις αναμνήσεις του και -αν και βρήκε γεύσεις που του αρέσουν πολύ στην Γεωργία, επιμένει να τρώει τα παραδοσιακά ελληνικά λαδερά φαγητά, σταθερά στο μαγειρείο “Γιάννης”.

  • Ο Χρήστος Σαββαδόπουλος, γιος του Γιάννη, λειτουργεί το μαγαζί ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς. «Η βάση ήταν ο πατέρας μου, τις δικές του συνταγές εκτελούμε ακόμη και σήμερα, από αυτόν ξεκίνησαν όλα. Και έτσι συνεχίζουμε», λέει χαρακτηριστικά. Τονίζει πως ο κ. Αβραμίδης δεν είναι ο μοναδικός καθημερινός πελάτης.

«Αρκετοί είναι αυτοί που έρχονται 6 -7 φορές την εβδομάδα. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό πελατών έρχεται 3-4 φορές και κάποιοι λιγότεροι τρώνε εδώ περιστασιακά», επισημαίνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα άλλο μαγειρείο που άντεξε στο χρόνο, είναι η “Καμένη Γωνιά”, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Άνοιξε το 1959, την εποχή που κατεδαφίζονταν πανέμορφα αρχοντικά, για να πάρουν την θέση τους οι κακόγουστες πολυκατοικίες. «Η γύρω περιοχή την εποχή εκείνη ήταν ένα τεράστιο γιαπί. Ο Μιχάλης Κωσταντζίκης με τον αδερφό του Δημήτρη, σκέφτηκαν να επωφεληθούν από την ανάγκη των εργατών για φαγητό κι έτσι άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα, όπου πάνω στη φωτιά, σε τεράστια καζάνια, μαγείρευαν φασολάδα, αλλά και τα γνωστά σουτζουκάκια της Καμμένης Γωνιάς που σερβίρονται έως σήμερα με την ίδια ακριβώς συνταγή», υποστηρίζει ο Στέλιος Φωκάς, που ανήκει στην τρίτη γενιά διαχειριστών του καταστήματος, ως σύζυγος της εγγονής του πρώτου ιδιοκτήτη.

Την δεκαετία του ‘70 το κατάστημα προσέφερε πέντε φαγητά, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν στα τέλη του ‘80. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού παραμένουν τα σουτζουκάκια, ωστόσο, την πρώτη θέση στη ζήτηση μεταξύ των πενήντα φαγητών που βγαίνουν καθημερινά, διεκδικούν τα όσπρια. Ρεβίθια και φασόλια-γίγαντες βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τραπέζι, αφού επιλέγονται ακόμη και δίπλα από την βασική μερίδα, σε μορφή συνοδευτικού.

  • Οι μοναχικοί πελάτες δεν λείπουν ούτε από την “Καμένη γωνιά”. «Τους αποκαλούμε με τα μικρά τους ονόματα, ξέρουμε τις συνήθειές τους, τι τρώνε, σε τι ποσότητες, ποια σαλάτα επιλέγουν, αφού για χρόνια έρχονται καθημερινά» υπογραμμίζει ο κ. Φωκάς, τονίζοντας ότι άλλες κατηγορίες πελατών είναι φοιτητές, οικογένειες και όσοι δεν έχουν χρόνο, διάθεση ή γνώση να μαγειρέψουν.

Οι περισσότερες συνταγές, γραμμένες από τις γιαγιάδες -συζύγους των πρώτων ιδιοκτητών- μεταφέρθηκαν από μάγειρα σε μάγειρα. «Αποτέλεσμα είναι να μας λένε οι πελάτες ότι τους θυμίζει το φαγητό της μητέρας τους. Αυτός είναι και ο στόχος: Να προσφέρουμε την ποιότητα και τη γεύση που έχει κάποιος στο σπίτι», λέει ο κ. Φωκάς. Μάλιστα τονίζει ότι οι υπεύθυνοι έδιωξαν αμέσως την σκέψη να πειραματιστούν σε κάτι πιο μοντέρνο, γιατί αποφάσισαν να μην αλλάξουν την ταυτότητα του καταστήματος.

Σαράντα χρόνια λειτουργεί στην οδό Προξένου Κορομηλά και ένα… μικράκι μαγειρείο, το οποίο αν και με την πάροδο του χρόνου μεγάλωσε, παρέμεινε …μικρό στο όνομα. «Το όνομα, μας το έδωσαν οι ίδιοι οι πελάτες, που χρησιμοποιούσαν αυτήν την λέξη να περιγράψουν το 25 τ.μ. μαγαζί μας και να το συστήσουν σε φίλους τους. Έτσι λοιπόν ο πατέρας μου, απέσυρε το δικό του όνομα από την ταμπέλα και από “Αντώνης” έγινε “Μικράκι”», δηλώνει ο Γιώργος Βούλγαρης.

Ο… “Αντώνης” ξεκίνησε σαν κυλικείο με καφέ και τοστ. Επειδή όμως απασχολούνταν μία ολόκληρη οικογένεια μέσα σ’ εκείνον τον χώρο, οι γυναίκες αναγκάζονταν να μαγειρεύουν εκεί για να φάνε το μεσημέρι. Οι θαμώνες, που “μεθούσαν” από τις μυρωδιές, ζητούσαν να δοκιμάσουν από τα φαγητά της γιαγιάς και η ζήτηση άλλαξε τον χαρακτήρα του καταστήματος. Το κυλικείο έγινε μεζεδοπωλείο και από το 1982 αποτελούσε “σταθμό …τσίπουρου” για τους εργαζόμενους στο κέντρο, πριν την επιστροφή για το μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι.

«Όταν άλλαξε η νοοτροπία των πελατών και σταμάτησε αυτή η συνήθεια, η ζήτηση του κόσμου μας κατηύθυνε να αλλάξουμε και πάλι δραστηριότητα. Έτσι από το 2000 αρχίσαμε να σερβίρουμε κυρίως μαγειρευτά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης.

Η επιχείρηση παραμένει όπως τότε οικογενειακή. Ο Γιώργος Βούλγαρης μαγειρεύει από κοινού με την μητέρα του, ο αδερφός και ο πατέρας του ετοιμάζουν τις μερίδες και κρατούν το ταμείο, ενώ επιπλέον απασχολούν εννέα άτομα προσωπικό. Ίδιες έχουν μείνει και οι γεύσεις της εποχής εκείνης, με την μόνη προσαρμογή που έκανε η… μαμά σε σχέση με τη γιαγιά, να είναι ο πιο ελαφρύς τρόπος μαγειρέματος. «Προσπαθούμε να κάνουμε πιο εύπεπτες τις παραδοσιακές συνταγές, χωρίς υπερβολή σε σκόρδο και κρεμμύδι, για να μπορεί να γευματίσει κάποιος που εργάζεται στο γραφείο», εξηγεί, αφού όπως υποστηρίζει, οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό κορμό πελατών.

Ο Γιώργος Βούλγαρης, που μεγάλωσε στο μαγαζί της οικογένειάς του, θυμάται ότι ποτέ η μητέρα του δεν μαγείρευε στο σπίτι. Το ίδιο εφαρμόζει και ο ίδιος στο δικό του σπιτικό. «Τρώμε καθημερινά από εδώ και τις λίγες φορές που μαγειρεύουμε στο σπίτι, κάνουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα, γιατί εδώ θέλουμε να παρέχουμε το κλασικό παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύει στο σπίτι του ο μέσος Έλληνας», επισημαίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Βαρβάρα Καζαντζίδου

Source: hellasjournal.com
Tags: Θεσσαλονίκημαγειρείομαγειρευτάσπιτικό φαγητό

Σχετικά Άρθρα

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Παύλου Μελά
Featured

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Παύλου Μελά

21 Μαρτίου 2023
ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Featured

ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

21 Μαρτίου 2023
Με επιτυχία διοργανώθηκε η 3η Ημερίδα με θέμα “Ρωτάω. Μαθαίνω. Αποφασίζω” από τον Δήμο Θέρμης
Featured

Με επιτυχία διοργανώθηκε η 3η Ημερίδα με θέμα “Ρωτάω. Μαθαίνω. Αποφασίζω” από τον Δήμο Θέρμης

21 Μαρτίου 2023
Εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με άρωμα γυναίκας την Τετάρτη 22 Μαρτίου
Featured

Εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με άρωμα γυναίκας την Τετάρτη 22 Μαρτίου

21 Μαρτίου 2023
Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη υπήρξε θύμα του πλέον βάναυσου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος
Featured

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη υπήρξε θύμα του πλέον βάναυσου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος

21 Μαρτίου 2023
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Featured

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

21 Μαρτίου 2023
Load More
skglive.gr

© 2020 Skglive

Menu

  • Blog
  • Γιατρος για όλους με πιο βελτιωμένες υπηρεσίες
  • Ζώδια
  • Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Follow Us

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Lifestyle
  • Καιρός
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Ζώδια

© 2020 Skglive

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept AllReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT