23 Σεπτεμβρίου, 2023
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
No Result
View All Result
Home Οικονομία

Κορονοϊός: Στην “εντατική” η εστίαση μετά τα νέα μέτρα – Τι λένε εκπρόσωποι του κλάδου

13 Οκτωβρίου 2020
in Οικονομία
Κορονοϊός: Στην “εντατική” η εστίαση μετά τα νέα μέτρα – Τι λένε εκπρόσωποι του κλάδου
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Σε ισχύ τέθηκαν από τη Δευτέρα τα νέα μέτρα που αφορούν στην εστίαση, έτσι όπως διαμορφώθηκαν βάσει της επιδημιολογικής εικόνας ανά περιοχή και τα οποία προβλέπονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή. Εκτός από τα μέτρα που ήδη ίσχυαν (και συνεχίζουν να ισχύουν) και αφορούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους, την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια κ.α. πλέον το ωράριο λειτουργίας, οι πληρότητες και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, διαφοροποιούνται ανά περιοχή προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Ωστόσο, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου το μέτρο περιορισμού του ωραρίου σε περιοχές που έως τώρα βρίσκονταν στην «πράσινη ζώνη». Σε αυτές τις περιοχές που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, εστιατόρια και μπαρ είχαν ελεύθερο ωράριο, ενώ πλέον μετά τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις θα κατεβάζουν και αυτά ρολά στη 1 το βράδυ. Όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν ήδη χειμαζόμενο κλάδο, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε ένα «ημι – lockdown», όπως ισχυρίζονται. Άλλοι πάλι εστιάτορες παρατηρούν ότι η περαιτέρω μείωση της πληρότητας και του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι (στους τέσσερις) στις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους μικρούς του κλάδου.

Όλοι προβλέπουν πάντως ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με πολλές επιχειρήσεις να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και εν τέλει να επιβιώσουν.

Γ. Καββαθάς: Νέα προβλήματα για τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο

Μιλώντας στοenikos.gr, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά τίθεται περιορισμός ωραρίου ανεξαρτήτως επιπέδου επικινδυνότητας, δηλ. ακόμη κι εκεί που υπάρχει επίπεδο ετοιμότητας ή απλή επιτήρηση. Υπάρχουν 15-20 νομοί με περιοχές που ήταν στην πράσινη ζώνη, με ήπιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού όπου οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούσαν με ελεύθερο ωράριο και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τώρα θα κλείνουν στη 1 το βράδυ. Στην ουσία πρόκειται για περιορισμό του ωραρίου τους. Ο κλάδος μπαίνει σε νέα προβλήματα. Και όλα αυτά όταν το β’ τρίμηνο ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί μια πτώση τζίρου της τάξεως του 60%, ενώ σε επιμέρους κλάδους, όπως τα κτήματα, οι χώροι δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων υπάρχει καθίζηση με πτώση πάνω από 90% αφού στην ουσία δεν λειτουργούν». Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «χρειάζονται μέτρα στήριξης. Όπως το να επανέλθει το -40% στα ενοίκια υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά αφού οι επιχειρήσεις εστίασης είναι συνδεδεμένες με το ακίνητο στο οποίο έχουν επενδύσει. Επίσης χρειάζεται 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, που έγινε σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά δεν επεκτάθηκε στην εστίαση, ενώ απαιτούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Γ. Δαβερώνης: Αναμένεται δύσκολος χειμώνας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Γιάννης Δαβερώνης είπε στο enikos.gr ότι «υπάρχει μια δυσκολία στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 3» και πρόσθεσε ότι «καλύτερες ημέρες δεν βλέπουμε να έρχονται άμεσα από τη στιγμή που συνολικά η εστίαση έχει υποστεί μια πτώση της τάξεως του 25-30% από το τέλος Μαΐου έως σήμερα ενώ η καθίζηση είναι μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, όπως το ότι πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται να μειώσουν τα ενοίκια στους μισθωτές – επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ κάποια προγράμματα επιχορήγησης δεν θα βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της εστίασης». Όπως υποστήριξε ο κ. Δαβερώνης «ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος», ενώ τόνισε σχετικά με το ωράριο – στην Αττική τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα ότι «στην ουσία ο περιορισμός του ωραρίου είχε γίνει για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και γενικότερα οι όρθιοι στα μπαρ, όμως, αυτό ίσχυσε και για την «καθαρή» εστίαση που δεν είχε τέτοιο πρόβλημα, αφού οι πελάτες είναι καθήμενοι και τηρούνται όλες οι αποστάσεις».

Λ. Λαζάρου: Η μείωση της πληρότητας θα πλήξει τα μικρά καταστήματα

Για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στην εστίαση μίλησε και ο γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Λευτέρης Λαζάρου. O κ. Λαζάρου εiπε στο enikos.gr ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στα μαγαζιά με μικρότερους χώρους, καθώς η μείωση της πληρότητας στο 50% της ωφέλιμης επιφάνειας θα πλήξει κυρίως αυτούς. Κατ’ εμέ η διάταξη θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε να μην μπερδεύεται ο κόσμος με τα τετραγωνικά κλπ». Όπως τόνισε ο γνωστός σεφ, «ζητούμενο είναι να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά καθώς αν η Αττική περάσει σε επίπεδο επικινδυνότητας 4 αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για την εστίαση, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία συνολικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το προτιμότερο είναι ο καθένας να πάρει την ατομική ευθύνη πάνω του γιατί πρέπει να αντέξουμε». Επεσήμανε ακόμη ότι «θα έπρεπε στις διάφορες Επιτροπές του οικονομικού επιτελείου ή των γιατρών, να καλούνται και επαγγελματίες του κλάδου, όταν τα μέτρα αφορούν π.χ. στην εστίαση για να μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα και πληρέστερα την εικόνα λειτουργίας του κάθε κλάδου και να λαμβάνονται μέτρα τα οποία βοηθούν πραγματικά».

 

Πηγή: enikos.gr

 

Source: enikos.gr
Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΒΕΡΩΝΗΣΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣΔΑΒΕΡΩΝΗΣεστίασηΚΑΒΒΑΘΑΣκορονοϊόςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΛΑΖΑΡΟΥΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ

Σχετικά Άρθρα

Τα Public επεκτείνονται με 13 νέα mega καταστήματα
Featured

Τα Public επεκτείνονται με 13 νέα mega καταστήματα

20 Σεπτεμβρίου 2023
Πρόστιμα 940.000 ευρώ για πλασματικές εκπτώσεις – Κ. Σκρέκας: «Οι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά παράγουν αποτελέσματαπρος όφελος των καταναλωτών»
Featured

Πρόστιμα 940.000 ευρώ για πλασματικές εκπτώσεις – Κ. Σκρέκας: «Οι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά παράγουν αποτελέσματαπρος όφελος των καταναλωτών»

13 Σεπτεμβρίου 2023
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Featured

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

12 Σεπτεμβρίου 2023
Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΙ:  «Όποιος προσπαθήσει να αισχροκερδήσει, θα το πληρώσει ακριβά»
Featured

Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΙ: «Όποιος προσπαθήσει να αισχροκερδήσει, θα το πληρώσει ακριβά»

10 Σεπτεμβρίου 2023
Κώστας Σκρέκας: «Με το «Καλάθι των Μαθητών» & περισσότερα επώνυμα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για οικονομικές και ποιοτικές επιλογές στις αγορές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων»
Featured

Κώστας Σκρέκας: «Με το «Καλάθι των Μαθητών» & περισσότερα επώνυμα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για οικονομικές και ποιοτικές επιλογές στις αγορές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων»

7 Σεπτεμβρίου 2023
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI
Featured

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI

6 Σεπτεμβρίου 2023
Next Post
Θεσσαλονίκη: Με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ανοίγει το χειμερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής

Θεσσαλονίκη: Με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ανοίγει το χειμερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής

Συναγερμός στο Λονδίνο: Έκλεισε η γέφυρα του Γουεστμίνστερ – Αναφορές για τραυματίες

Συναγερμός στο Λονδίνο: Έκλεισε η γέφυρα του Γουεστμίνστερ – Αναφορές για τραυματίες

Πέτσας: Τέλος οι διερευνητικές με την Τουρκία όσο το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή

Πέτσας: Τέλος οι διερευνητικές με την Τουρκία όσο το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή

«Ποιά είναι άραγε η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη;», αναρωτιέται ο Αλέξης Τσίπρας

«Ποιά είναι άραγε η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη;», αναρωτιέται ο Αλέξης Τσίπρας

Νούφαρα, βαρκάδες, νεροβούβαλοι, ψάρια: Ο «εναλλακτικός» φθινοπωρινός προορισμός δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Νούφαρα, βαρκάδες, νεροβούβαλοι, ψάρια: Ο «εναλλακτικός» φθινοπωρινός προορισμός δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

skglive.gr

© 2020 Skglive

Menu

  • Blog
  • Γιατρος για όλους με πιο βελτιωμένες υπηρεσίες
  • Ζώδια
  • Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Follow Us

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Lifestyle
  • Καιρός
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Ζώδια

© 2020 Skglive

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept AllReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT