«Ζητούνται αποτελεσματικές πολιτικές για την ακρίβεια, την ασφάλεια του πολίτη, την στήριξη του Ε.Σ.Υ.»

Άρθρο στην εφημερίδα “Το Παρόν” – 14.01.2024

Τρία προβλήματα κυριαρχούν στη ζωή των πολιτών και στα τρία η Κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αποδειχθεί αδύναμη να τα αντιμετωπίσει. Η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν προσθέτοντας νέους πονοκέφαλους. Τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης είναι αργά, άτολμα. Οι πολιτικές της αναποτελεσματικές. Η κοινωνία ανησυχεί,  ενώ αυξάνει ο αριθμός όσων δεν τα βγάζουν ήδη πέρα ή βρίσκονται κοντά σ΄ αυτή την κατάσταση. Ιδιαίτερα όσοι έχουν ένα μέσο έστω μισθό και αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ράφι  και ταυτόχρονα πρέπει να πληρώνουν ένα νοίκι βρίσκονται ήδη σε απελπισία. Θέλει δεν θέλει, ότι οικονομικούς δείκτες και αν προβάλλει η Κυβέρνηση, αυτή η εικόνα δεν αλλάζει. Πολύ απλά γιατί είναι η  σκληρή εικόνα της πραγματικότητας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Αυτό το φαινόμενο συνιστά κατά βάση ακρίβεια αισχροκέρδειας. 100% αύξησαν τα κέρδη τους την χρονιά που πέρασε οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και supermarket. Θα κάνει τίποτα γι’ αυτό η Κυβέρνηση; Θα ακούσει τις προτάσεις για μείωση του Φ.Π.Α; Δεν το πιστεύω. Λογικό συνεπακόλουθο θα είναι αυτή η παρατεταμένη ανυπόφορη κατάσταση να εκφραστεί κάποια στιγμή και πολιτικά.

Η Κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα κύκλο αναποτελεσματικότητας. Ο αρμόδιος Υπουργός φωνάζει ότι θα πατάξει την αισχροκέρδεια, αλλά πέρα από λιγοστά πρόστιμα δεν κάνει τίποτα. Ο Πρωθυπουργός την ίδια στιγμή, σαν ηττημένος στο συγκεκριμένο θέμα, έστρεψε την προσοχή του στα άλλα δύο κορυφαία προβλήματα της κοινωνίας: Την αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχεί το τελευταίο ειδικά εξάμηνο και την απαράδεκτη κατάσταση στο Ε.Σ.Υ που έχει φτάσει στα όριά του. Προχώρησε γι αυτό σε ένα ανασχηματισμό που ουσιαστικά άλλαξε τους αρμόδιους Υπουργούς. Η κίνηση αυτή ήταν πριν απ΄όλα ομολογία αποτυχίας.

Πράγματι, ξεκινώντας από την ανεξέλεγκτη εισβολή των Κροατών χούλιγκαν το Καλοκαίρι για την οποία δεν καταλογίστηκαν σε κανέναν ευθύνες, φτάσαμε στη δολοφονία του αστυνομικού στον Ρέντη. Η οπαδική βία συνδεδεμένη με το οργανωμένο έγκλημα, η δράση των ανθρώπων της νύχτας, συνοδεύεται με τα αυξημένα φαινόμενα βίας ανηλίκων, με αρρωστημένα φαινόμενα στα σχολεία, δράση συμμοριών ανηλίκων, ένταση των φαινομένων έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Το δόγμα νόμος και τάξη εξαφανίστηκε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι εκτεθειμένες. Θα τα αλλάξει ξαφνικά ο νέος Υπουργός; Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω σε μάγους της Πολιτικής. Χρειάζεται ολιστικό σχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Όπως χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο με συνέργειες Υπουργείων και συνεργασία όλων των κομματικών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της γενικότερης τάσης προς την βία από μικρές ηλικίες. Μπορεί η Κυβέρνηση να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας; Δεν το πιστεύω. Είναι πάντως σίγουρο,  ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο δράσης. Όπως είναι σίγουρο, ότι μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να μεταφέρει τους 2.500 αστυνομικούς που ασχολούνται με φύλαξη ειδικών προσώπων – όπως είχε δεσμευτεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός – προφανώς πιεσμένη από όλα αυτά τα πρόσωπα. Έτσι όμως δεν βγαίνει άκρη.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στην κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. Στο προηγούμενο διάστημα δεν έγινε απολύτως τίποτα , πλην της αποπομπής κάποιων Διοικητών Νοσοκομείων. Την ώρα που το Ε.Σ.Υ καταρρέει δεν αναλήφθηκε καμία απολύτως πρωτοβουλία. Η πανδημία χτύπησε το Ε.Σ.Υ και στη συνέχεια σειρά προβλημάτων, όπως η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, οι άθλιες υποδομές, οι διοικητικές αδυναμίες το οδηγούν στην απαξίωση. Μια απλή επίσκεψη σε μια εφημερία αρκεί για να κατανοήσει κάποιος  το σημείο μηδέν που βρισκόμαστε. Το ερώτημα τίθεται και πάλι. Αρκεί ένα πρόσωπο για να τα αλλάξει; Ασφαλώς όχι. Χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές επιλογές, ριζικές τομές από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι τον εξανθρωπισμό των υποδομών, από τη στήριξη των γιατρών και νοσηλευτών μέχρι την κάλυψη των κενών. Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν λύνονται με επικοινωνία, αλλά με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικά με την επανίδρυση και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ.

Χωρίς να υποτιμώ λοιπόν άλλα προβλήματα, η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την ανομία και τα θέματα δημόσιας τάξης, της υγείας. Από αυτά βασικά κρίνεται και ειδικά στην πρώτη θητεία της μένει μέχρι στιγμής μεταξεταστέα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κάθεται να παρακολουθεί την κατάσταση. Ασκούμε κριτική, παρεμβαίνουμε κεντρικά και περιφερειακά, καταθέτουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δείχνουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτές τις παθογένειες και ότι δεν είναι όλα αναπόφευκτα, ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά θα τα καταφέρουμε. Ήδη πολλοί περισσότεροι μας ακούν με ενδιαφέρον, στρέφουν την ματιά τους προς εμάς . Φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Θα φανεί σε λίγους μήνες και στις ευρωεκλογές.

Exit mobile version