Zητούν εξηγήσεις απο τη διοίκηση Ζέρβα για διαγωνισμό διευθυντή

Για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή της TV-100 - Αξιοσημείωτη η διαφοροποίηση Αβαρλή – Αιχμές για φωτογραφικό διαγωνισμό από Τρεμόπουλο – Διαμαντάκη

Φίλιππος Δεργιαδές parallaximag.gr

Τριγμούς και ρήγματα στην διοίκηση Ζέρβα έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου διευθυντή Τηλεόρασης στην Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιότητα γύρω από τις διαδικασίες του διαγωνισμού, για τις οποίες τρία μέλη του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, άφησαν αιχμές, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.

Ξεχωριστή σημασία έχει η διαφοροποίηση του αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Αβαρλή, ο οποίος και ως αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, δήλωσε αιφνιδιασμένος από τις διαδικασίες και από το αποτέλεσμα, για το οποίο άφησε υπόνοιες ότι ήταν προαποφασισμένο.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της ΔΕΠΘΕ, όπου επικυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα εγκυρότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Απευθυνόμενος στα στελέχη της δημοτικής τηλεόρασης, ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, που τον πληροφορούσαν ή του ζητούσαν εξηγήσεις για την ανάδειξη και επιλογή συγκεκριμένου υποψηφίου για τη θέση του διευθυντή τηλεόρασης.

«Γίνεται να με παίρνουν εμένα ως αντιπρόεδρο της ΔΕΠΘΕ τηλέφωνο και να με ρωτούν αν θα πάρουμε κάποιον συγκεκριμένο, πριν ακόμα γίνει ο διαγωνισμός;» ρώτησε με έμφαση.

Η διαφοροποίηση Αβαρλή, όπως εκτιμάται, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε χωρίς πολιτικό περιεχομένου και ενδεχομένως εκφράζει απόψεις κριτικής, όχι μόνο για τα θέματα της ΔΕΠΘΕ, αλλά συνολικότερα για το έργο, το αποτέλεσμα και την πορεία της διοίκησης του Κ. Ζέρβα στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, τις δικές τους ενστάσεις είχαν καταθέσει τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, που εκπροσωπούν την δημοτική αντιπολίτευση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ως δημοτικός σύμβουλος και ο Βασίλης Διαμαντάκης ως λαϊκό μέλος.

Και οι δύο επιβεβαίωσαν στην Parallaxi τη διαφοροποίηση τους και τόνισαν ότι η ΔΕΠΘΕ θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει ευρύτερα την προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε οι αιτήσεις να ήταν περισσότερες από τις δύο, που τελικά κατατέθηκαν, και εκ των οποίων η μία, τελικά, αποκλείστηκε διότι ο υποψήφιος δεν συγκέντρωνε τα τυπικά προσόντα. Επί της ουσίας δηλαδή, στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο ένας υποψήφιος.

Επίσης οι Μ. Τρεμόπουλος και Β. Διαμαντάκης, ζήτησαν εξηγήσεις γιατί η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν κοινοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜΘ ώστε να ενημερωθούν όλα τα μέλη της Ένωσης και να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, όπως και ο Βασίλης Πεκλάρης ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ, τόνισαν στην Parallaxi ότι από τη ΔΕΠΘΕ δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την προκήρυξη του διαγωνισμού. «Όχι δεν δεχθήκαμε κάποια ειδοποίηση ώστε να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τον διαγωνισμό» τόνισε ο Νίκος Καρράς.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλώντας στην Rarallaxi τόνισε πως «είναι γνωστό ότι διοίκηση Ζέρβα ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για μηδαμινή απήχηση στα δημοτικά ΜΜΕ. Και ενώ πρόσφατα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του προγράμματος και της λειτουργίας, μια μεγάλη επιχείρηση, που απασχολεί 130 περίπου εργαζόμενους, από τους οποίους 41 δημοσιογράφοι, αδυνατεί να ξεκολλήσει από το 0.30% της τοπικής τηλεθέασης. Επιπλέον, είναι εξαφανισμένες οι απόψεις της αντιπολίτευσης, όπως και η διαφάνεια».

Αναφερόμενος στον πρόσφατο διαγωνισμό έκανε λόγο για φωτογραφική διαδικασία. «Η πρόσφατη επιλογή διευθυντή τηλεόρασης χωρίς να υπάρξει ενημέρωση όλων των μελών της Ένωσης Συντακτών, παρά μόνο σε προεπιλεγμένα στελέχη της, αποτελεί συνέχεια των φωτογραφικών διαγωνισμών και της καθαίρεσης έγκριτων και έμπειρων αρχισυντακτών. Χρησιμοποιούν τη ΔΕΠΘΕ ως όχημα για δημόσιες σχέσεις της διοίκησης με ΜΜΕ της πόλης, προσλαμβάνοντας στελέχη τους ή προσπαθώντας να ελέγξουν τους συσχετισμούς στην ΕΣΗΕΜΘ» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Ζέρβας και οι συνεργάτες του πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημοτικά ΜΜΕ ως μηχανισμούς αναπαραγωγής των απόψεων και εξωραϊσμού των πολιτικών τους. Οι δείκτες της θεαματικότητας και της ακροαματικότητας ανεβαίνουν μόνο με την ποιότητα, τη διαφάνεια και την πολυφωνία».

Όπως τόνισε στην Parallaxi και ο Βασίλης Διαμαντάκης μέλος του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ «διαφώνησα με την διαδικασία, ανεξάρτητα από το πρόσωπο, διότι θεωρώ ότι θα έπρεπε ο διαγωνισμός να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα ώστε να διασφαλιστεί ο κατάλληλος ανταγωνισμός γα μία επίζηλη και αξιόλογη θέση όταν μάλιστα υπάρχει και ανεργία στον κλάδο των δημοσιογράφων». Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη θέση που εξέφρασα στήριξε και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής».

«Τηρήσαμε τα προβλεπόμενα»

Ωστόσο από την ΔΕΠΘΕ, θεωρούν ότι όλες οι διαδικασίες ήταν διαφανείς και ανοιχτές και πως δεν υπήρξε καμία πρόθεση αποκλεισμού υποψηφίων. Ο Νίκος Σδούγγος μέλος του δ.σ της ΔΕΠΘΕ τόνισε στην Parallaxi πως η εταιρία τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ανοιχτού διαγωνισμού με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΘΕ και στους πίνακες ανακοινώσεων της εταιρίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. «Δεν υπήρξε καμία πρόθεση απόκρυψης του διαγωνισμού» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι για τη θέση του διευθυντή τηλεόρασης, επιλέχθηκε ο Τάσος Ρέτζιος, νυν αναπληρωτής γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ. Επίσης ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ Βασίλης Κοντογουλίδης, είναι διευθυντής της δημοτικής ραδιοφωνίας (FM 100) ενώ στο δ.σ της ΔΕΠΘΕ εκ μέρους της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ συμμετέχει η Ραλιώ Λεπίδου.

Exit mobile version