Το ζευγάρι καθηγητών και ο καθηγητής κουμπάρος στην…. Κοζάνη!

Μια οικογενειακή υπόθεση στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κόντρα στις υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας

Μια περίεργη ιστορία εξελίσσεται στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και απασχολεί έντονα τον τοπικό τύπο της περιοχής. Στο πενταμελές συμβούλιο ενός τμήματος, του πανεπιστημίου, συμμετέχουν η γυναίκα και ο κουμπάρος του Προέδρου μαζί με δυο ακόμη πρόσωπα, όλοι τους καθηγητές. Το ζήτημα δεν θα έβλεπε τη δημοσιότητα, εάν δεν υπήρχαν οι απαγορευτικές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας περί συγγενικών προσώπων για τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα. Το οξύμωρο όμως στην υπόθεση είναι κάτι άλλο. Ο ίδιος πρόεδρος, ορίστηκε από τον πρύτανη και ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια ΕΔΕ για πιθανές παρατυπίες ενός άλλου τμήματος του ίδιου πανεπιστημίου.

Το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα, με αφορμή την ξαφνική παραίτηση της προέδρου του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής  Χάιδως Δριτσάκη. Μετά από δυο εκλογικές επιτυχίες παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση της Προέδρου για λόγους ευθιξίας. Διαφωνούσε για τον τρόπο επιλογής του εκλεκτορικού του τμήματος και θεώρησε δίκαιες τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν. Η ίδια μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρωινός λόγος» της Κοζάνης  υπέστη απρεπείς συμπεριφορές, λεκτική βία έως και μπούλινγκ. Το όλο ζήτημα είχε ως αφορμή την κάλυψη μιας θέσης, στο «Δίκαιο και Διαχείριση Φυσικών Πόρων με έμφαση στους υδάτινους πόρους».

Η διοίκηση του πανεπιστημίου προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ και όρισε ως πρόεδρο της ανακριτικής διαδικασίας τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Ιωάννη Βελέντζα. Η υπόθεση όμως στο σημείο αυτό παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα που δεν περνάει απαρατήρητη από τους ακαδημαϊκούς κύκλους και αγγίζει άμεσα την διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ο κύριος Βελέντζας ανέλαβε να διαπεραιώσει μια ΕΔΕ και να αποδώσει τα λογικά και δίκαια συμπεράσματα του. Ο ίδιος όμως είναι πρόεδρος ενός τμήματος  στο συμβούλιο του οποίου, σύμφωνα με τον «Πρωινό Λόγο», συμμετέχουν η σύζυγος του Γεωργία Μπρώνη και ο κουμπάρος τους Νικόλαος Καρτάλης, κάτι που είναι ασύμβατο λόγω συγγένειας σύμφωνα με  τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας.

Το αρχικό ερώτημα λοιπόν που προκύπτει εδράζεται στον εξής προβληματισμό. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου  Θόδωρος Θεοδουλίδης δεν γνώριζε τα περί συγγένειας των παραπάνω προσώπων και αν ναι, τότε  γιατί αγνόησε ακόμη και την πρόσφατη υπόδειξη του υφυπουργού Ευάγγελου Συρίγου προς όλα τα ΑΕΙ στις 22 Νοεμβρίου του 2021, σύμφωνα  με την οποία διευκρινίζονται οι απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις συλλογικών οργάνων. Το δεύτερο ερώτημα αφορά στον προβληματισμό μας ως προς την αμεροληψία και την κρίση του διενεργούντος την ΕΔΕ. Εφόσον δεν ακολουθεί και δεν εφαρμόζει τις αυστηρές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας πως ο ίδιος θα πείσει για την εγκυρότητα των όσων θα υποστηρίξει; Και τέλος το τρίτο ερώτημα  αφορά στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν σ ένα χώρο της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εσείς για ποιούς λόγους επαίρεστε για την Παιδεία στην Ελλάδα όταν οι ίδιοι οι υφιστάμενοι σας αδιαφορούν στις υποδείξεις σας;

Με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολήθηκε εκτενώς η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» η οποία δημοσίευσε και την επιστολή του κυρίου Συρίγου προς όλα τα ΑΕΙ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο  αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων τα μέλη της διοίκησης οφείλουν να παρέχουν εγγυήσεις και αμερόληπτης κρίσης και οφείλουν να απέχουν σε κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης, εφόσον η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντος τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος η εξ αγχιστείας, εκ πλαγίου δε ως και τέταρτου βαθμού με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους ή ακόμα έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση με αυτούς».

Ανέστης Παναγιώτου 

Πηγή πληροφοριών: Πρωινός Λόγος

Exit mobile version