Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά η συζήτηση για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο – Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους

Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα – Η θέση Γεωργιάδη – Τι λένε οι Συνταγματολόγοι

Για τα καλά έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αρκετών ομάδων εργαζομένων, δεδομένης και της απροθυμίας μερίδας του πληθυσμού να μην προσέλθει για να εμβολιαστεί.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στάθηκε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακκελλαροπούλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα ο δημόσιος διάλογος.

Πέτσας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Η συζήτηση δεν πρέπει να είναι ταμπού

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε κατηγορίες εργαζόμενων. Μάλιστα η συζήτηση θα συνδυαστεί και με το ενδεχόμενο να αποκτήσουν περισσότερα προνόμια [ή «διευκολύνσεις», όπως αναφέρει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης] «Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες. «Η συζήτηση για διευκολύνσεις και κίνητρα σε όσους εμβολιάζονται γίνεται για την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών μια που έχουμε και απόθεμα εμβολίων. Αν κάποιος εργάζεται σε χώρο που έρχεται σε επαφή θα μπορεί να απομακρυνθεί σε άλλο χώρο» δήλωσε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εργαζόμενοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς

Ως γνωστό, ήδη η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς αλλά και για όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ασθενών.

Αλλά όπως έχει γράψει προ ημερών το ethnos.gr, το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών συζητείται εδώ και καιρό στους κόλπους της κυβέρνησης, παρότι δάσκαλοι και καθηγητές σε μεγάλο βαθμό έχουν εμβολιασθεί εθελοντικά. Στόχος είναι να προστατευθεί η ομάδα των εκπαιδευτικών αλλά και να μην υπάρχει διασπορά στη μαθητική κοινότητα που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα και να καταγραφεί ενδοοικογενειακή διασπορά από τον Φθινόπωρο. Άλλωστε μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών είναι μεγάλης ηλικίας και υπάρχουν φόβοι και για σοβαρή νόσηση.

Παράλληλα πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι στη συζήτηση έχουν μπει και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι όμως εργάζονται σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν και έρχονται σε επαφή με πολίτες. Είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται ώστε και ο δημόσιος τομέας να έχει αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και να μην υπάρχει διασπορά σε πολίτες που μεταβαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

Εκτός όμως από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δια νόμου, που έχει -όπως όλα δείχνουν στα σκαριά η κυβέρνηση- έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση εκ παραλλήλου: Αυτή του υποχρεωτικού εμβολιασμού δια της πλαγίας οδού. Δηλαδή, το κατά πόσο νομιμοποιείται ή μη μια επιχείρηση να απασχολεί άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το θέμα έθεσε εμμέσως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Τετάρτη με παρέμβασή του στην ΕΡΤ, όπου όπως τόνισε όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του.

«(…) ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, μπορεί να πήρε αποστάσεις από τη θέση Γεωργιάδη περί δικαιώματος των εργοδοτών να απολύουν ανεμβολίαστους, αλλά τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ένας εργαζόμενος που δεν εμβολιάζεται με παράλληλη δραστική μείωση αποδοχών.

Συμπλήρωσε ότι «και ο αρνητής έχει το δικαίωμα στην αξία του ανθρώπου, όμως και το Κράτος έχει το δικαίωμα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που διαθέτει για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι το εμβόλιο», προσθέτοντας «το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα,».

Όπως επεσήμανε, ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά εκτίμησε ότι τα παραπάνω εντάσσονται στο όριο της νομιμότητας. «Αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του» ανέφερε.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται και το ενδιαφέρον για εμβολιασμό από τους πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως την Πέμπτη κλείστηκαν 107.000 ραντεβού: «Το πιο ενδιαφέρον με το ευρύτερο κομμάτι του εμβολιασμού είναι το ότι χθες κλείστηκαν 107.000 ραντεβού. Δηλαδή, 70.000 ραντεβού κλείστηκαν από εκείνους για τους οποίους άνοιγε αμιγώς η πλατφόρμα (για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών), αλλά και 37.000 πολίτες από άλλες ηλικιακές κατηγορίες που δεν είχαν κλείσει το ραντεβού τους τόσο καιρό μπήκαν και το έκλεισαν χθες. Τρέχει η διαδικασία και συνεχώς κλείνονται νέα ραντεβού». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όσο έρχονται παραλαβές εμβολίων τόσο θα προστίθενται εφοδιαστικές γραμμές. Οπότε πολύ σύντομα θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά» και επανέλαβε ότι το σύστημα έχει ευελιξία σε σχέση με το μέρος, στο οποίο επιθυμεί να εμβολιαστεί κάποιος.

 

 

Exit mobile version