Τρία νέα έργα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” ανακοίνωσαν Πέτσας – Τζιτζικώστας

Τρεις βασικοί πυλώνες για ζητήματα που αφορούν τόσο το Υπουργείο εσωτερικών όσο και των Περιφερειακών Ενοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Πρωταρχικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα το οποίο αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

“Το ξεκαθάρισμα επιτέλους των αρμοδιοτήτων των φορέων του κράτους και βέβαια την ενδυνάμωση του ρόλου των περιφερειών” τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος σύντομα θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο Ένωσης των περιφερειών της Ελλάδος προκειμένου όπως είπε να εξετασθεί πως θα προχωρήσει αυτή η σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

” Η ώρα των περιφερειών είναι τώρα. Η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή διακυβέρνηση” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεύτερο ζητήματα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων αποτέλεσε ο εκλογικός νόμος. “Ο εκλογικός νόμος έρχεται σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να μπορέσει να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση των πολιτών στις εκλογές” συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η ένταξη τριών μεγάλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του δήμου Προποντίδας στη Χαλκιδική, την ανέγερση ενός νέου διοικητηρίου στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην Βέροια και την ψηφιακή αναβάθμιση δύο Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

“Στο πρόγραμμα Τρίτσης ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη δυο πολύ σημαντικών έργων για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι τα πρώτα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι λοιπόν ανακοινώνουμε σήμερα ότι εντάσσεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του δήμου Προποντίδας στη Χαλκιδική, αλλά και ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που αποτελεί και προσωπική μου δέσμευση, η ανέγερση ενός νέου διοικητηρίου, κτηρίου αντιπεριφέρειας δηλαδή στην Ημαθία και συγκεκριμένα στη Βέροια. Έχει προχωρήσει ήδη η παραχώρηση του οικοπέδου από το υπουργείο οικονομικών τους προηγουμένους μήνες και σήμερα ανακοινώνουμε την ένταξη για την ανέγερση του διοικητηρίου στο Αντώνης Τρίτσης. Αυτά μαζί με τρία αντιπλημμυρικά που θωρακίζουν περιοχές της Χαλκιδικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι τα πρώτα έργα που εντάσσουμε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης” σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για ακόμη μια φορά συζητήθηκε το πάγιο αίτημα των περιφερειών για ενίσχυση του προσωπικού.

“Είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι περιφέρειες με πόρους και με οικονομική αυτοτέλεια” τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την συνάντηση που είχαν, ανέφερε πως συζητήθηκαν ζητήματα με κοινό γνώμονα πάντα να δίνονται λύσεις ώστε να  γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη.

«Στους δύο βασικούς άξονες, που μας απασχόλησαν, υπάρχουν τα θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

Όσον αφορά τα θεσμικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά νομοθετήματα, όπως το νομοσχέδιο του εσωτερικού ελέγχου, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, αν δεν υπαναχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, έχουμε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς  και τον εκλογικό νόμο, όπου είναι έτοιμος για ψήφιση, ενώ τα ζώα συντροφιάς θα μπούνε σε διαβούλευση ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, το παραγωγικό έργο όλων αυτών των μηνών, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μία συζήτηση που έχει κάποιους καρπούς και πάνω σε αυτούς να χτίσουμε και να κάνουμε πράξη σαν πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Στα αναπτυξιακά ζητήματα, σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μιλήσαμε για τα δύο πολύ μεγάλα έργα που αναφέρθηκαν, αλλά και για άλλα που έρχονται, δίνουν μία αναπτυξιακή τροχιά στις περιοχές που αφορούν, είναι έργα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά 281 εκατ. ευρώ αφορούν έργα του προγράμματος για τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ακόμη, μιλώντας για το θέμα των αρμοδιοτήτων και των πόρων ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους. Θα χρηματοδοτήσουμε τους δήμους και για υποδομές και για καταφύγια αδέσποτων ζώων, αλλά και επιπλέον εργαλεία τα οποία ενδεχομένως χρειάζεται για την υλοποίηση του έργου τους, με έξτρα 40 εκατ. ευρώ, από τα ήδη 43 εκατ. που έχουμε διαθέσει, και θα αυξήσουμε και ΕΚΑΒ για τις λειτουργικές ανάγκες των δήμων, όπως η ιατρική φροντίδα, η στείρωση και το τσιπάρισμα, ώστε να μαζί να πηγαίνουν οι πόροι με τις αρμοδιότητες.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα του προσωπικού,  το οποίο είναι ένα ζήτημα που πολύ σωστά θέτει ο κ. Τζιτζικώστας, είναι μία προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, να μπορέσουμε να δώσουμε μία διέξοδο στο θέμα αυτό της αυτοδιοίκησης, και πιστεύω θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη από τον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων».

Exit mobile version