Τρεμόπουλος: «Δεν μπορούμε να σκίζουμε τις σελίδες της πόλης»

Συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνολική αντιμετώπιση των ρεμάτων – Ανοίγει ξανά το θέμα της ΔΕΘ; – Αυταρχική αντίληψη για τη δημοκρατία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών – Τι γίνεται με Πράσινα Σημεία και ΚΑΕΔΙΣΠ; – Μονόδρομος η ενεργειακή αναβάθμιση και η χρήση ΑΠΕ στα κτίρια – Το μόνο επικίνδυνο ζώο στον ζωολογικό κήπο είναι αυτό που κόβει εισιτήριο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου 2022, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για «το έγκλημα» -όπως υποστηρίζουν- που σχεδιάζεται σε βάρος του ρέματος Πολυγνώτου με την ανοικοδόμηση εξαόροφης οικοδομής στο Ο.Τ. Γ696. Στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε ότι δεν μπορούμε να σκίζουμε σελίδες από το βιβλίο της ιστορίας της πόλης και όπως αναφέρεται και στο βιβλίο Θεσσαλονίκη των νερών που έχει συγγράψει με τον Γ. Μπλιώνη, το συγκεκριμένο ρέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση ρέματος -ΒΔ κλάδος του χειμάρρου της Παλιάς Καραντίνας (Λάκκος των Τριών Βρύσεων)- με πλούσια βλάστηση και εξαιρετικής σημασίας καθώς συνορεύει με το Σέιχ Σου. Συντάχθηκε υπέρ της προστασίας του ρέματος και συνδιαμόρφωσε με άλλους δημοτικούς συμβούλους σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το σώμα. Τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει σαφή θέση υπέρ της διατήρησης της βλάστησης και του ρέματος και να εξετάσει αν πρέπει να επαναχαρακτηριστεί ως δασική έκταση το ΟΤ Γ696. Αν είναι αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία, θα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή της με άλλη έκταση σε άλλη περιοχή. Αν και ζητήθηκε από τον κ. Τρεμόπουλο να τοποθετηθεί πρώτα η διοίκηση στο θέμα, η θέση της διοίκησης του Δήμου όπως εκφράστηκε στο τέλος όλων των υπολοίπων τοποθετήσεων διά του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας ήταν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πλέον αναρμόδιος σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται (ΕΥΑΘ Παγίων, ΠΚΜ, Δασαρχείο).

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου 2022, ο Μ. Τρεμόπουλος χαρακτήρισε ως εικόνα covid την απουσία των δημοτικών συμβούλων, που οφείλεται στη μετάθεση των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων στο τέλος της συνεδρίασης, όταν η αίθουσα έχει αδειάσει. Συνεχίζοντας, έκανε μια αναφορά στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν προτάσεις για κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, που ούτως ή άλλως απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας για να συζητηθούν. Απειλείται έτσι η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου καταδεικνύοντας μια αυταρχική αντίληψη της δημοκρατίας και μια φοβία από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των δημάρχων. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για δημιουργία μιας Επιτροπής Ψηφισμάτων, που έγκαιρα θα διαμορφώνει και θα καταθέτει σχέδια ψηφισμάτων στο σώμα.

Με αφορμή την παρουσία πολιτών του Κρυονερίου αναφέρθηκε και στο ρέμα Δόξας ή Λύτρα, του οποίου η κατάσταση του είναι τέτοια που, πέρα από την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής, δεν επιτρέπει την ουσιαστική λειτουργία του ρέματος που είναι να εξασφαλίζει την απορροή των πλεοναζόντων υδάτων και να συγκροτεί οικοσύστημα με ιδιαίτερο μικροκλίμα. Δυστυχώς βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της δημαρχιακής θητείας του κ. Ζέρβα και η κατάσταση στο ρέμα Δόξης είναι το ίδιο απογοητευτική παρόλες τις προεκλογικές δηλώσεις του τον Απρίλιο του 2019. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα είναι πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, η πρόταση της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων Δήμου, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης και Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των ρεμάτων της πόλης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους ως πράσινων πνευμόνων και η αποτελεσματική διόδευση των υδάτων στη θάλασσα.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για κήρυξη ως διατηρητέων τριών κτιρίων εντός της ΔΕΘ. Δυστυχώς όπως επισήμανε ο μελετητής της ΔΕΘ, το θέμα έκλεισε και έτσι ο μοναδικός ανοικτός χώρος σε μια πόλη με τεράστιο έλλειμμα πρασίνου που θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ένα αστικό πάρκο παραμένει στους ίδιους σχεδιασμούς.

Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος, σε τέσσερις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, όπου βρέθηκε με αφορμή την περιοδεία του ως συνεκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, προχωρά η δημιουργία Πράσινων σημείων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Τρεμόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς τη Διοίκηση του Δήμου σχετικά με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων καθώς και Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής Στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), που εμπλέκουν και την κοινωνία των πολιτών.

Θετική χαρακτήρισε την παρουσία του Δημάρχου στο Thessaloniki Pride που διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά το περασμένο Σάββατο συνεχίζοντας μια παράδοση από το 2012. Οι νέοι θέλουν να είναι ο εαυτός τους, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Κλείνοντας ο Μ. Τρεμόπουλος έκανε μια αναφορά στα αυξημένα φαινόμενα βίας και ειδικότερα των γυναικοκτονιών, αφού 22 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 1,5 χρόνο, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από μια προβληματική σχέση. Παραλλήλισε, μάλιστα το ζήτημα με τη θανάτωση του χιμπατζή, ο οποίος διέφυγε από το κλουβί που του στερούσε την ελευθερία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το κοινωνικό θέμα των γυναικοκτονιών είναι πολυσύνθετο και έχει να κάνει με την παιδεία, με τις αξίες και τους θεσμούς αλλά για την περίπτωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου η λύση είναι ξεκάθαρη: να κλείσει το Πάρκο γιατί «το μόνο ζώο που είναι επικίνδυνο στον ζωολογικό κήπο είναι αυτό που κόβει τα εισιτήρια».

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα κατά τη συζήτηση των έκτακτων επιχορηγήσεων νομικών προσώπων του Δήμου (Άγιος Στυλιανός, σχολικές επιτροπές) λόγω αύξησης των λογαριασμών ενέργειας, ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι είναι επείγουσα όσο ποτέ η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτίρια. Επίσης, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κατάρτιση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων καθώς και Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών έτσι ώστε να υπολογιστεί το ανθρακικό αποτύπωμα του Δήμου αλλά κυρίως να σχεδιαστούν, να ιεραρχηθούν και να μελετηθούν τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας που θα μπορούν να υποβληθούν για χρηματοδότηση στο επόμενο ΕΣΠΑ. Στο θέμα της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικό φορέα εκπαίδευσης για παροχή υπηρεσιών κατάρτισης των πολιτών σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες ο κ. Τρεμόπουλος διατύπωσε την θέση της παράταξης ότι θα έπρεπε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αναζητήσει μέσω μιας δημόσιας πρόσκλησης τη συνεργασία με ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και όχι να επιλέξει τη συνεργασία με έναν ιδιωτικό φορέα για αόριστο χρόνο και ενώ προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Exit mobile version