Το «σπίτι» της Αφροδίτης της Μήλου: Είναι το Κλήμα το πιο ιδιαίτερο χωριό της Ελλάδας;

Δεν ξέρουμε αν είναι το ομορφότερο, το πιο ρομαντικό όμως είναι σίγουρα…

Για τη Μήλο δεν χρειάζονται συστάσεις. Όσοι έχουν βρεθεί στο νησί της Αφροδίτης γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας ολόκληρης με γνώμονα καθαρά τη φυσική της ομορφιά και τις υπέροχες παραλίες της.

Η Μήλος έχει καταφέρει να θεωρείται σημαντικός «αντίπαλος» για τα μεγαθήρια Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς όποιος την επισκέπτεται φροντίζει να διαδώσει τον Παράδεισο που έχει μπροστά του μέσω δεκάδων φωτογραφιών που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τα social media.

Έλα, όμως, που η Μήλος… κερδίζει στα σημεία; Κι αυτό διότι προσφέρει θέαμα που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου;

Η Μήλος, βλέπετε, πέρα από τις διάσημες παραλίες της -με κορυφαίες το Κλέφτικο, το Σαρακίνικο και τον Παπάφραγκα- έχει ακόμα ένα hotspot που διαφημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο για την ιδιαίτερη, νησιώτικη ομορφιά του: Το Κλήμα. Το πιο ρομαντικό ψαροχώρι της Ελλάδας, χτισμένο πάνω σε έναν πελώριο βράχο, που μετρά δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες στο Instagram.

Κλήμα/Unsplash

Ο αγρότης και η Αφροδίτη της Μήλου

To γραφικό, πολύχρωμο χωριουδάκι απέχει κάτι λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αδάμαντα και είναι διάσημο λόγω του ότι εκεί, στον χώρο που βρισκόταν το αρχαίο θέατρο της Μήλου, βρέθηκε θαμμένο από τον αγρότη Γιώργο Κεντρωτά στις 8 Απριλίου του 1820 το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου!

Από το σημείο εκείνο, η ιστορία δεν είναι διόλου ευχάριστη, καθώς το αμύθητης αξίας γλυπτό κατέληξε στα χέρια Γάλλων κατακτητών και από εκεί στο Μουσείο του Λούβρου. Το Κλήμα, όμως, στο μυαλό και την καρδιά των ντόπιων -και όχι μόνο- θα είναι πάντα το «σπίτι» της Αφροδίτης της Μήλου.

Η «Μικρή Βενετία» της Μήλου και τα διάσημα Σύρματα

Το Κλήμα δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «η μικρή Βενετία» της Μήλου, μιας και αποτελεί πόλο έλξης για ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο. Τα διάσημα Σύρματα του έχουν χαρίσει αυτόν τον τόσο ξεχωριστό, νησιώτικο αέρα με τα έντονα χρώματα και το κύμα που σκάει κυριολεκτικά στις πόρτες των σπιτιών να καθιστά το μέρος ανυπέρβλητης ομορφιάς.

Τι ακριβώς είναι τα Σύρματα, όμως;

Την ονομασία αυτή φέρουν τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια με τις πόρτες και τα μπαλκόνια σε έντονα χρώματα -κόκκινο, μπλε, γαλάζιο πορτοκαλί και κίτρινο- στον επάνω όροφο των οποίων συνήθιζαν να μένουν οι ψαράδες της περιοχής με τις οικογένειές τους, ενώ στον κάτω, αποθηκεύονταν οι βάρκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να μην καταστραφούν από την έντονη κακοκαιρία.

Κλήμα/Ethnos

Αν έχεις βρεθεί στο εσωτερικό των κάτω ορόφων, θα έχεις παρατηρήσει την ομοιότητά τους με γκαράζ, στην πραγματικότητα όμως είναι πολλά περισσότερα.

Σήμερα, τα Σύρματα (πάνω και κάτω όροφοι) με το που ανοίξει ο καιρός νοικιάζονται σε τουρίστες που επιθυμούν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του χωριού που ξεχωρίζει από ό,τι έχεις δει μέχρι σήμερα. Μία διανυκτέρευση στον κάτω όροφο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί για να θυμίζει γκαρσονιέρα, με ένα κρεβάτι, μικρή κουζινίτσα, τραπέζι και τηλεόραση, θα σου κοστίσει περίπου 120€. Αλλά είπαμε, πας για την εμπειρία και την απίστευτη θέα στη θάλασσα, όχι για πολυτέλειες…

Αν ο δρόμος σε βγάλει στο Κλήμα, το μάτι σου θα πέσει σίγουρα πάνω στο πορτοκαλί σωσίβιο με την επιγραφή «Pliatsiko». Σε ένα από τα Σύρματα, στον κάτω όροφο, βρίσκεται ένα μικρό μαγαζάκι με χειροποίητες δημιουργίες και έναν Μηλιό ιδιοκτήτη που… δεν χορταίνεις. Τις τελευταίες ώρες προσπαθώ μάταια να θυμηθώ το όνομά του. Αυτό που δεν ξέχασα, όμως, είναι η όρεξή του να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του νησιού μέσα σε αυτή τη μισή ώρα που χρειαστήκαμε για να σηκώσουμε -κυριολεκτικά- το μαγαζί.

Όλες οι  δημιουργίες του είναι χειροποίητες από ξύλο και υλικά που βρίσκει στη θάλασσα.

Η εικόνα μιλά από μόνη της, σωστά;

Pliatsiko/Ethnos

Και από φαγητό;

Φρέσκο ψάρι, νησιώτικα πιάτα και μαγειρευτά του ονείρου. Στο Κλήμα θα βρεις ταβερνάκια πάνω στο κύμα που θα λατρέψεις και σε αντίθεση με ό,τι πιθανότητα περιμένεις, με τεράστια ποικιλία γεύσεων. Στο νησί της Μήλου μην παραλείψεις να δοκιμάσεις φέτα με μέλι και σουσάμι -θα τη βρεις σε κάθε ταβέρνα που θα επισκεφτείς- και φρόντισε να τιμήσεις ιδιαιτέρως κάθε σαλάτα με ιδιαίτερη ονομασία που θα εντοπίσεις στον κατάλογο.

Extra tip: Το Κλήμα δεν είναι τυχαία το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού για φωτογραφίες. Εκμεταλλεύσου το.

Exit mobile version