Το «Παλατάκι» έχει μια θέση στο Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Γράφει η Μαρία Σπυράκη*

Υπερψηφίζεται η πρόταση για ειδική χρηματοδότηση, μηχανισμό αξιολόγησης και θεσμοθέτηση σήματος  “Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus”

Σήμερα υπερψηφίζουμε  την έκθεση  για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus από στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (ITRE) στην οποία είμαι μέλος

Και είναι εξαιρετικά ευοίωνο το γεγονός ότι η συγκυρία της ψήφισης της έκθεσης συμπίπτει με την πρωτοβουλία, την οποία πρότεινα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, στις αρχές Ιουνίου και είχα την τιμή να συμμετέχω ως ομιλήτρια. Εκεί, διακρίνοντας την μοναδική προοπτική που προσφέρεται, πρότεινα να επιλέξουμε εμβληματικούς χώρους στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το «Παλατάκι» στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη, ώστε να τους μετατρέψουμε, με βάση τις αρχές του Bauhaus, σε υποδείγματα βιωσιμότητας, αισθητικής και συμπεριληπτικότητας.

Είναι η ώρα να αναζητήσουμε και να πετύχουμε συνέργειες προκειμένου η Ελλάδα να έχει τη δική της θέση στο χάρτη του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. Ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία να μετατρέψουμε κτίρια όπως το «Παλατάκι» στην Καλαμαριά, σε εμβληματικά τοπόσημα και χώρους στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να κάνουν ενδιαφέρουσες και συμπεριληπτικές δραστηριότητες, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την παράδοση της κάθε περιοχής.

Γι’ αυτό σήμερα απευθύνω επιστολή στην πρόεδρο και Ιδρυτικό Μέλος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, που διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ Bauhaus στην Ελλάδα, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος υπηρέτησε με εξαιρετική επιτυχία στη θέση του πρόεδρου της Επιτροπής Περιφερειών και πλέον διαθέτει σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία, στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, και στο συνάδελφο μου Πέτρο Κόκκαλη, και το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα , με τους δύο τελευταίους μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας στο πάνελ του φεστιβάλ Bauhaus στην Αθήνα,  ούτως ώστε να φτιάξουμε στην Ελλάδα μια αλυσίδα τοποθεσιών που θα μπορέσουμε να εντάξουμε στο  Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετούμε σήμερα διευρύνει τις δυνατότητες που προσφέρει στους ενδιαφερόμενους το Νέο Ευρωπαικό Bauhaus θέτοντας τρεις βασικούς στόχους-άξονες:

– Την εξασφάλιση αποκλειστικού και σταθερού προϋπολογισμού για το πρόγραμμα του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, με την τροποποίηση κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027) προκειμένου να υπάρχει επιπλέον στοχευμένη χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των δυνατοτήτων που δίνουν το LIFE και το Horizon.

– Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, ο οποίος θα αξιολογεί συνεχώς τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, βάσει τεκμηρίων, και θα αναφέρεται σχετικά, σε τακτική βάση, στο Κοινοβούλιο, ούτως ώστε προσπάθειες που προχωρούν να επιβραβεύονται και να αποκτούν καλύτερη δημόσια προβολή.

– Τη θεσμοθέτηση ενός σήματος (label) “Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus”, το οποίο θα αποδίδεται με σαφή κριτήρια, προκειμένου να αναγνωρίζονται έργα, κτίρια, δημόσιοι χώροι. Με αυτό τον τρόπο οι χώροι του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και θα αποτελούν σύμβολα για τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus είναι ένα όχημα και, παράλληλα, μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα. Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε στο «Παλατάκι» – και σε μια σειρά από κτίρια στην Ελλάδα που έχουν αφεθεί στο χρόνο – το χαρακτήρα που τους αναλογεί. Έναν χαρακτήρα όμορφο, βιώσιμο, ανθεκτικό. Συγχρόνως τα κτίρια και ο περιβάλλον χώρος τους  να είναι διαθέσιμα στους πολίτες. Είναι μια ευκαιρία  χώροι που συνδέονται με τη σύγχρονη ιστορία, να αποκτήσουν ένα νέο ρόλο και να ανανεώσουν τη σχέση με τους πολίτες.

Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να σώσουμε το «Παλατάκι». Οφείλουμε, όμως, πέρα από τις ευχερείς και συγκαταβατικές δηλώσεις, να προτείνουμε και τρόπους διάσωσης. Όταν έρθει η ώρα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα το σώσουμε, ποιά νέα χαρακτηριστικά θα δώσουμε στο χώρο ,ποιοι μηχανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και  από που θα προέλθουν  οι πόροι. Το Νέο Ευρωπαϊκό  Bauhaus δημιουργεί μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό τον εμβληματικό χώρο σε σύμβολο του Green Deal για τη Θεσσαλονίκη και την πατρίδα μας. 

 

 *Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ και συμπρόεδρος του Intergroup για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κλιματική Αλλαγή. 

Exit mobile version