Το Μουντιάλ των αδικημένων – Τι είναι είναι η CONIFA και πως αναδεικνύει τον αθλητισμό

Ένα Μουντιάλ όπου κυματίζουν σημαίες που ίσως δεν έχεις ξαναδεί, μακριά από τα λαμπερά φώτα και τους παγκόσμιους αστέρες του ποδοσφαίρου και με τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης να τιμούν την “πατρίδα” τους σε ένα δικό τους τουρνουά.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, ή Μουντιάλ όπως αποκαλούμε συνήθως, είναι ένα κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός όπου συμμετέχουν οι κορυφαίες Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, την FIFA.

Τι συμβαίνει όμως όταν η χώρα σου δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έτσι δεν… υπάρχει στα βιβλία, θα μείνεις χωρίς ποδόσφαιρο;;

Όχι.

Από το 2013 υπάρχει η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, η λεγόμενη ως CONIFA, όπου κυματίζουν περήφανες οι σημαίες λαών χωρίς διαβατήρια και χαρτούρες παρά μόνο με την ψυχή της κοινότητας.

Από τότε, συνάνθρωποι μας που έχουν την θέληση να εκπροσωπήσουν την δική τους κουλτούρα και ιστορία, διοργανώνουν δικό τους παγκόσμιο τουρνουά ποδοσφαίρου και βρίσκουν έτσι αφορμή να μας υπενθυμίζουν πως ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για να ενώσει λαούς μέσω αυτής της παγκόσμιας κοινής γλώσσας.

Οι πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση της CONIFA, φέρεται να ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, από εκπροσώπους διαφόρων μειονοτήτων του πλανήτη έπειτα από προηγούμενες απέλπιδες προσπάθειες στα μέσα του 2000 να “στυλώσουν” μια σταθερή, δική τους, παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης ήταν οι κάτοικοι της Βόρειας Κύπρου, η κοινότητα της Παντάνια στην Βόρεια Ιταλία και το Κόσοβο, το οποίο αποτελεί πλέον μέλος της FIFA παρότι δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η CONIFA ιδρύθηκε επισήμως στις 7 Ιουνίου του 2013, με το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά να διοργανώνεται τον Ιούνιο του 2014 στο Έστερσουντ της Σουηδίας, με διοργανωτή την κοινότητα των Σάπμι και νικητή τους κατοίκους της ιστορικής Νίκαιας της Γαλλίας.

Αργότερα ακολούθησαν τουρνουά σε Αμπκάζια (Ανεξάρτητη περιφέρεια νοτιοανατολικά της Μαύρης Θάλασσας) το 2016, στο Λονδίνο το 2018 με νικητή την Ουγγρική μειονότητα της Καρπατάλια από Καρπάθια όρη, το 2020 στη Βόρεια Μακεδονία το οποίο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του Covid και τώρα, το επόμενο τουρνουά αναμένεται να διεξαχθεί στο Κουρδιστάν τον Ιούνιο του 2024.

Πλέον η CONIFA αναπτύσσει και το ποδόσφαιρο γυναικών καθώς διοργανώνει μερικά ολιγομελή, μέχρι στιγμής, γυναικεία τουρνουά ποδοσφαίρου αλλά και τουρνουά ποδοσφαίρου Σάλας.

Αυτή τη στιγμή, η CONIFA αποτελείται από 41 ομοσπονδίες ποδοσφαίρου τις οποίες δεν αναγνωρίζει η FIFA.

Αναλυτικά όλα τα μέλη:

https://www.conifa.org/en/members/

Παρά τις πολιτικές κόντρες οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε σοβαρές διπλωματικές «διαμάχες», η CONIFA συνεχίζει ακάθεκτη να στηρίζει αυτό που αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός στον πυρήνα του. Την ισότητα, την ομαδικότητα άλλα και την φιλανθρωπία, καθώς η CONIFA συμμετέχει ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις έχοντας στηρίξει πολλούς φιλανθρωπικούς συλλόγους και τηρώντας τον κώδικα ενός μή-κερδοσκοπικού οργανισμού.

Περισσότερα για την CONIFA:

https://www.conifa.org/en/about/

https://www.footballparadise.com/conifa-footballs-hidden-movement/

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/world-asia-36429207.amp

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/sport/football/66232587.amp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version