Την Κρήτη πλήττει τώρα ο «Ιανός» που σάρωσε Ιόνιο και Θεσσαλία: 5.000 σπίτια πλημμύρισαν στην Καρδίτσα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Προς την Κρήτη κατευθύνεται πλέον, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Αθηνών, ο κυκλώνας Ιανός, που πρόλαβε πάντως στο σφοδρό πέρασμά του από Ιόνιο και Θεσσαλία να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και να στερήσει τη ζωή από δύο ανθρώπους.

Από το μεσημέρι έχουν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις στο νομό Χανίων και μέχρι τις 5 το απόγευμα είχαν ήδη καταγραφεί 71 χιλιοστά βροχής στην Παλαιόχωρα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους και στο Ηράκλειο. Πολλές περιοχές του Ηρακλείου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, όπως οι γειτονιές γύρω από τον Άη Γιάννη στην Κνωσού.

Παράλληλα, οι συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος δημιουργούν πολλά προβλήματα.Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πολλά σημεία σε …ποτάμια, όπως γύρω από τον Γιόφυρο, αλλά και μέσα στην εντός των τειχών πόλη.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στον νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ υπάρχουν και ορισμένα παλαιά που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό η έχουν καταρρεύσει.

Επίσης όπως είπε ο κ Λέκκας, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο.

«Ενιωσα ότι η Θεσσαλία ξανάγινε θάλασσα»

“Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα”. Αυτά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Αποκατάσταση ζημιών στο Αργοστόλι. Φωτό : HELLAS JOURNAL

Στα γειτονικά Τρίκαλα, σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη των νερών στις κοινότητες Μεταμόρφωσης και Βλοχού, στο δήμο Παλαμά

Οι δύο περιοχές είχαν πλημμυρίσει τον Οκτώβριο του 1994 όπου είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές.

Η Κεφαλονιά ήταν ένα από τα νησιά του Ιονίου που σάρωσε η κακοκαιρία Ιανός στο πέρασμά της.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά προβλήματα.  Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία στην Ασσο όπου οι πέτρες και τα φερτά υλικά από την κακοκαιρία «έθαψαν» αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Συνεργεία επί το έργον στο Αργοστόλι. Φωτό: Hellas Journal

Για το απόγευμα του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί να μπει στην Κυλλήνη στο πλοίο KEFALONIA, που θα μεταφέρει κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς με 2 οχήματα συνοδείας και 4 ρυμουλκά οχήματα φορτωμένα με 2 προωθητές γαιών και 2 τροχοφόρους φορτωτές γαιών για να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από το Σάββατο, και για τέσσερις μήνες, ο Δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας, λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι μέσα σε μια νύχτα έπεσε βροχή πέντε μηνών η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές σε υποδομές και σπίτια αλλά και εγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv, Κλέαρχο Μαρουσάκη, σφοδρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ώρες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και αύριο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσουν πρώτα τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα κεντρικά και κυρίως τα νότια παράλια με ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις παραπάνω προαναφερθείσες περιοχές.

Exit mobile version