Την κατάληψη, τη φέρνει η εγκατάλειψη

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για την εγκαταλελειμένη και βαθιά ταξική Παιδεία της Ελλάδας.

Αυτή η εβδομάδα είναι η πρώτη που η Έλενα έκλεισε μια εβδομάδα μαθημάτων. Α… Ξέχασα. Είχε και κάποια κενά. Τώρα γιατί σε μια ευρωπαϊκή χώρα με… επενδύσεις τόσων δις ευρώ, Οκτώβρη μήνα τα παιδιά έχουν «κενά» λόγω ελλείψεων σε καθηγητές, προσπαθώ να το εξηγήσω εδώ και χρόνια. Γιατί τη λέξη «κενό» τη θυμάμαι (με ιδιαίτερη νοσταλγία ομολογώ) από την εποχή που πήγαινα εγώ Γυμνάσιο…

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Έλενα είχε κατάληψη. Τώρα θα μου πεις «παιδιά του Γυμνασίου κάνουν κατάληψη;». Να που κάνουν. Από μόδα; Ίσως. Από συνήθεια; Ίσως. Από αντίδραση; Ίσως. Από εγκατάλειψη; 100%.

Η Παιδεία στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες είναι αυτό ακριβώς: Εγκαταλελειμμένη. Και βαθιά ταξική. Έχεις λεφτά να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολείο; Ξέρεις ότι δεν θα χάσει ούτε ώρα. Και θα μορφωθεί. Ούτε κενά, ούτε καταλήψεις, ούτε μάθημα για να πας μετά στο φροντιστήριο για να το… μάθεις. Μια Παιδεία υπό εγκατάλειψη για να τραφεί η παραπαιδεία. Πλείστα τα παραδείγματα. Και ξέρεις κάτι μπαμπά και μαμά; Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά που μεγαλώνουν. Σε ποια χώρα. Ξέρουν ότι στα Δημόσια Σχολεία είναι μαθητές β’ κατηγορίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

Exit mobile version