Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι στις γειτονιές της μεταπολεμικής Ελλάδας σήμερα στο Βαφοπούλειο

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι, πίσω στο χρόνο στις γειτονιές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε µια γειτονιά της «παλιάς» Ελλάδας µε θύμησες, ιστορίες και εξομολογήσεις με βασικό άξονα τη γυναίκα.

 

 

Η νοσταλγία, οι µνήµες και η χαρά της γειτονιάς και της ξεγνοιασιάς της εκδροµής.

 

 

Η γυναίκα – σύζυγος, η γυναίκα – υπόδειγμα, μέσα στις επιταγές του γάµου και της μητρότητας.

 

Η γυναίκα – µάνα, η γυναίκα που πονά στη δύσκολη στιγµή, σαν πραγµατική µάνα.

 

Εγκαταλελειµµένη η ίδια πολλές φορές στη µοίρα της, γίνεται παράδειγµα, πρότυπο και φορέας δημιουργίας.

 

Η γυναίκα – ζωή, η γυναίκα – αγάπη…

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Βρισκόμαστε σε µια εσωτερική αυλή σε µια φτωχογειτονιά της μεταπολεμικής Ελλάδας του ΄50. Κατακαλόκαιρο. Μυρωδιά θάλασσας, λεβάντας και γιασεμιού. Πολύβουη η αυλή µε τους ενοίκους των σπιτιών που την περιστοιχίζουν, από τους νέους, τις νέες, τα αγόρια και τα κορίτσια, τους άντρες και τις γυναίκες. Ένα ασβεστωμένο πεζούλι είναι το σημείο συνάντησης των γυναικών, της γειτονιάς.

 

Τα κύρια πρόσωπα που συµµετέχουν στο θεατρικό αυτό έργο, η Ελένη, η Αγνή, η Κατερίνα και η Μαρία. Την ώρα που ξετυλίγουν, μέσα από τις αφηγήσεις τους, το νήμα της ζωής τους, τις αγωνίες, τα βάσανα, τους έρωτες, τις απώλειες, τα οικογενειακά τους δράματα, ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η ιστορία της Ελλάδας. Και κάπου εκεί μεταξύ των αφηγήσεων, η θάλασσα. Η ζωογόνος θάλασσα, η γυναίκα. Μέσα από τις εκμυστηρεύσεις τους, μαθαίνουμε τον αγώνα τους για επιβίωση, τους καημούς τους, τα όνειρα για µια καλύτερη ζωή. Όλη την ουσία της ανθρώπινης ζωής, όπως τη βίωσαν οι γυναίκες αυτές. Όπως τη βίωσαν και χιλιάδες άλλες γυναίκες εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα. Ίδιες µε εκείνες που ακούγαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες µας όταν ήμασταν παιδιά…

 

Για µία πιο ολοκληρωμένη σκηνική παρουσία αλλά και την υποβλητική ατμόσφαιρα της δραματοποίησης που θα φορτίσει το θεατρικό δρώμενο, τα δραματοποιημένα κείμενα αποδίδονται µε τη συνοδεία τραγουδιού, ζωντανά επί σκηνής, ελαφράς μουσικής και χορών τηςδεκαετίας του ‘50.

 

Το σκηνογραφικό κοµµάτι της όλης παράστασης µε τα λευκά σεντόνια, το παλιό ξύλινο τραπέζι και τις ξύλινες καρέκλες, αλλά και τα παλιά χρηστικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής, συμπληρώνουν παράλληλα τη χρονική δράση της δραματοποίησης. Τέλος, τη μουσική επένδυση της θεατρικής παράστασης «ντύνει» χορευτικά το Χορευτικό Τμήμα παραστάσεων του Συλλόγου Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ‘40 & του ’50 «Jitterbugs SKG».

 

Η θεατρική ομάδα «Λέσχη Ανάγνωση & Θεάτρου», του Συλλόγου Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40& του ’50 «Jitterbugs SKG» ανεβάζει την παράσταση σε συμπαραγωγή με την εταιρία THE DESIGN ROOM / Οργάνωση Παραγωγή και Προώθηση Πολιτιστικών Δράσεων, Εκθέσεων και Φεστιβάλ, η συµµμετοχή της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στην αρτιότητα της συγκεκριμένης παράστασης.

 

Η θεατρική παράσταση «ΕΙΤΕ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ, ΕΙΤΕ ΦΕΓΓΕΙ ΜΕΝΕΙ ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ» θα ανεβεί με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων. Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, και αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στη γυναίκα σύμβολο, µε μια συρραφή δραματοποιημένων λογοτεχνικών κειμένων διαφόρων περιόδων και συγγραφέων από τη Νεοελληνική και όχι µόνο Λογοτεχνία, εν είδη αφηγήσεων γυναικών στη δεκαετία του 1950, διανθισμένα με μουσικές και χορευτικές «ανάσες» της εποχής.

 

Μέρος των εσόδων, από τις δύο παραστάσεις, θα δοθούν ως οικονομική ενίσχυση µε την μορφή αγοράς προϊόντων αναγκαίων για τη Δομή «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Η Καλλιτεχνική & Σκηνοθετική Επιμέλεια είναι του Ηλία Καλπάκα, ενώ η δραματουργική σύνθεση είναι της Βιργινίας Πασχάλη. Οι xορογραφίες είναι των JITTERBUGS SKG, ενώ η Επιμέλεια Ήχου & Φωτισμού είναι του Θανάση Ντέµκο.

ΠΗΓΗ: Thestival.gr

 

Παίζουν, µε σειρά εμφάνισης: Ροδούλα Αθανασίου, Νίκος Στράκας, Ευστρατία Καλογερούδη, Ελισσάβετ Χαβάτη, Γρηγόρης Ζαγόρας. Τραγουδά, ζωντανά επί σκηνής, η Ξένια Βασιλείου. Ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Μάρρη. Χορεύουν τα μέλη του χορευτικού τμήματος των JITTERBUGS SKG.

 

ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 & ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 8 Μ.Μ.

 

Γενική είσοδος:10 ευρώ

 

φοιτητικό / ανέργων / ΑΜΕΑ/ ομαδικό/ άνω των 65: 8 ευρώ

 

προπώληση στο MORE.COM

 

Η διάρκεια της παράστασης είναι 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

 

Σύλλογος Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του ’50

 

Οι Jitterbugs SKG, ο Σύλλογος Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του’50, είναι ένας Σύλλογος Καλλιτεχνικής Έκφρασης, από τη Θεσσαλονίκη, µε βίνταζ και ρετρό επιρροές. Αποτελεί το «όχηµα», σε ένα νοσταλγικό «ταξίδι» στη ρετρό κουλτούρα, αλλά και µια «βουτιά» σε µια βίνταζ ατµόσφαιρα, από τα τέλη του ’30 ως και τις αρχές του ’60, µε κύριο άξονα τη δεκαετία του ’40 & του ‘50, µε σκοπό την προώθηση των προαναφερόµενων δεκαετιών στο ευρύ κοινό.

 

Η οµάδα των Jitterbugs SKG προϋπήρχε του Συλλόγου, από τη χρονιά του 2011, µε το γκρουπ των Cool Cats να μετασχηματίζονται στους Jitterbugs SKG, ενώ ο Σύλλογος πήρε την τελική µορφή και νοµική του υπόσταση το καλοκαίρι 2019, ως τη λογική εξέλιξη της χορευτικής οµάδας.

 

Οι δράσεις των Jitterbugs SKG, ποικίλες και πολυεπίπεδες, αφορούν:

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΩΝ JIVE‘40S & ‘50s, ROCK ‘N’ ROLL ‘50s STYLE, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΕΤΡΟ ΧΟΡΩΝ, ΘΕΜΑΤΙΚΑ EVENTS, HAPPENINGS, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ & ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ PERFORMANCES, VINTAGE BAZAARS, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΛEΣΧΗ ΑΝAΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΑΤΡΟΥ», RETRO PARTIES, SPECIAL VINTAGE EVENTS, OLD FASHIONED RADIO SHOWS, DJ SETS, OMAΔΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ.

 

Οι Jitterbugs SKG, έφεραν το χειµώνα του 2011, για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα, το Jive, τον τελευταίο χορό της εποχής του swing του ’40, αλλά και του πιο δηµοφιλούς χορού των αρχών του ΄50! Και είναι η µοναδική χορευτική οµάδα της Θεσσαλονίκης που χορεύει Rock and Roll ΄50s style.

 

Συµμετείχε άλλοτε σαν performance group κι άλλοτε σαν instructors σε Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και ειδικές µουσικοχορευτικές εκδηλώσεις – αφιερώµατα.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, ο Δήµος αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Jazz Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Δήµος και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, το «Thessaloniki Walking Tours», ο Θεατρικός Οργανισµός «ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ», ο Πολιτιστικός & Φιλανθρωπικός Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ» Κιλκίς, ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχηµάτων «Σ.Ι.Σ.Ο.», το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η 71η Αεροµεταφερόµενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», η Σ.Ε.Α.Σ. Νοµού Κιλκίς, η Σ.Ε.Α.Ν., η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Άγκιστρου «ΔΡΑΣΗ», ο Σύλλογος «ΣΤΕΝΩΠΟΣ», η «ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς, η Ι. Μ. Πολυανής & Κιλκισίου, η «KHAKI DEPOT», η Ελληνική Οµάδα Ιστορικής Αναβίωσης «GR.H.R.G.», το Πολεµικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος «Φίλοι της Νέας Παραλίας» Θεσσαλονίκης, η «Στέγη Πολιτισµού Νέας Καρβάλης», το Τελλόγλειο Ίδρυµα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι µερικές από τις σηµαντικές συνεργασίες µε συµµετοχές που µετρούν στο ενεργητικό τους οι Jitterbugs SKG στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι µόνο.

 

Jitterbugs skg, Σύλλογος Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του ’50

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σχολή Χορού “Έκφραση”, Αγάπης 3, 546 22, (ανάμεσα στην Αγία Σοφία και στην Αψίδα του Γαλέριου). Σύντομα σε νέο χώρο.

Τηλ: 231 0 24 00 24

Επικοινωνία: jitterbugs.thessaloniki@gmail.com

ΠΗΓΗ: Thestival.gr

Exit mobile version