Θεσσαλονίκη: Ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κινητικότητα και ανακατατάξεις στη φοιτητική κατοικία της Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως θα επιφέρει, το επόμενο διάστημα, ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Παιδείας που ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

 

Με δεδομένο πως παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτικών πανεπιστημίων το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, στελέχη της κτηματαγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει ζήτηση και για ακίνητα που θα μπορούσαν να στεγάσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν αρχικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να προχωρήσουν project που θα περιλαμβάνουν μεγάλες πόλεις ή νησιά στην ελληνική περιφέρεια, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Ρόδος και η Κρήτη.

 

Μεταξύ των προδιαγραφών των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων είναι χώροι που να μπορούν να φιλοξενήσουν campus, ενώ στα θετικά συνεκτιμάται αν για κάποιο ακίνητο υπάρχει ήδη άδεια, που να επιτρέπει την ανάπτυξη ιδιωτικού πανεπιστημίου.

 

Η φοιτητική κατοικία

 

«Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών ώστε να είναι βιώσιμα, όταν αυτό συμβεί αναμένεται να επιφέρει μισθωτικές αυξήσεις σε φοιτητικές κατοικίες 50 έως 100 τμ που μπορούν να φιλοξενήσουν 1 ή 2 φοιτητές» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Σύμφωνα με τον κ. Καραπιπέρη, οι εν λόγω αυξήσεις θα συμπαρασύρουν και τις τιμές πώλησης καθώς οι αποδόσεις των ακινήτων θα αυξηθούν.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μελέτες, οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη επιδόθηκαν σε σπριντ, με τη μέση τιμή ενοικίασης στο διάστημα 2014 – 2023 να έχει αυξηθεί κατά 68,03%. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 η τιμή ενοικίασης του τμ ήταν στα 5,08 ευρώ ενώ πλέον έχει σκαρφαλώσει στα 8,49 ευρώ. Την ίδια ώρα, το απόθεμα των διαμερισμάτων που διαθέτει η Θεσσαλονίκη είναι άκρως γερασμένο, με τον μέσο όρο ηλικίας στο κέντρο της πόλης να είναι τα 53 έτη.

Έρχονται αναπτύξεις συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας της φοιτητικής κατοικίας θεωρείται πως παρέμεινε αναξιοποίητος επί μακρόν. Πλέον το νέο στοίχημα της κτηματαγοράς είναι η ανάπτυξη συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών. Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι και μικρότεροι παίκτες της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το κομμάτι του real estate, είτε αναπτύσσοντας ανάλογα projects είτε σχεδιάζοντας την υλοποίηση κατοικιών που θα απευθύνονται σε σπουδαστές.

 

Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων, το επόμενο διάστημα, με την έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ανάπτυξη τέτοιων συγκροτημάτων αναμένεται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: Voria.gr

 

 

 

Exit mobile version