Θεοφάνεια: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση απέναντι στην Εκκλησία για τους ναούς

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανοίξουν οι ναοί με 25 και 50 πιστούς αντίστοιχα για τα Θεοφάνεια, δεν θέλει, όμως, να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε για μία ακόμη φορά από την Εκκλησία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως έκανε άλλωστε τόσο καιρό, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, θυμίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανοίξουν οι ναοί με 25 και 50 πιστούς αντίστοιχα για τα Θεοφάνεια, δεν θέλει, όμως, να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία με την οποία βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα σε απόλυτη συνεννόηση.

Νωρίτερα, μάλιστα, και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος είχαν μία σύντομη συνομιλία για το άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση, από το πρωί τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται στην ίδια γραμμή, καλώντας την Εκκλησία να σεβαστεί τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Aδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ότι «ο νόμος ισχύει για όλους» και μάλιστα αποκάλυψε ότι ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν όσα είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της εορτής του Αγίου Δημητρίου.

«Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει την συρροή των πιστών στις Εκκλησίας, και συνεπώς έπρεπε να επιβληθούν μέτρα.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Aγγελος Συρίγος σχολιάζοντας την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναρωτήθηκε σχετικά: από την ώρα που δεν πας το Πάσχα στην εκκλησία, είναι δυνατόν να ζητάς να ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνεια;» Πρόσθεσε, δε, ότι στην Ελλάδα εξακολουθούμε να υποτιμάμε την ένταση της πανδημίας.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που σημειωτέον νόσησε από τον κορονοϊό, εξέφρασε την ελπίδα η Εκκλησία να αλλάξει στάση, κάνοντας λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη. Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα η ΔΙΣ είχε δείξει μεγάλη υπευθυνότητα και με την σειρά του ξεκαθάρισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.

Exit mobile version