Θα βγει η Ευρώπη πιο ισχυρή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πιο ενωμένη από ποτέ χαρακτήρισε την Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alexander Stubb, μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και σημείωσε ότι «ο κοινός εχθρός σε ενώνει». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν θα δούμε διχασμένη την Ευρώπη στο άμεσο μέλλον, ενώ η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη Δύση.

 

Αναφέρθηκε στους 10-11 γύρους κυρώσεων και την κοινή εξωτερική πολιτική, παρά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις, λέγοντας ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία τάχθηκαν με τη σωστή μεριά και εξήρε την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα αντίδρασης της ΕΕ, μετά από κανα – δυο μέρες πισωγυρισμάτων, όπως είπε. Ακόμα, μίλησε για τεράστια αλλαγή στη στάση της Ευρώπης, κάνοντας μια σύγκριση με το 2008 και τον πόλεμο στη Γεωργία, όταν ο ίδιος είχε τον ρόλο του διαμεσολαβητή και σημείωσε ότι, αν τότε έλεγε κάποιος να δώσουμε πυρομαχικά, θα μας έλεγαν τρελούς. «Ο φόβος λειτουργεί συγκολλητικά. Αναρωτιέμαι τί θα γινόταν αν ο Πούτιν έμπαινε στο Κίεβο σε 48 ώρες», είπε ο Διευθυντής της «Σχολής Διακρατικής Διακυβέρνησης», εκτιμώντας ότι ο λόγος που ο Πούτιν έκανε την εισβολή ήταν ότι Ευρώπη και ΗΠΑ δεν του έδωσαν αυτό που ήθελε και μετά τον πόλεμο στη Γεωργία και την προσάρτηση της Κριμαίας σκέφτηκε ότι κανείς δεν θα τον σταματήσει.

 

«Ως ένα βαθμό θεωρώ ότι πέφτουμε σε παγίδα και σκεφτόμαστε πώς ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι κάτι ουτοπικό. Πάντα βλέπουμε πρώτα τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο κ. Stubb, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αποκτήσει μια πιο αξιοπρεπή αμυντική πολιτική, να σταματήσει να το παίζει αφ’υψηλού και να εξετάσει τί γίνεται ρεαλιστικά στον κόσμο. «Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα παντού γιατί ανάγκασε τον κόσμο να πάρει θέση», προσέθεσε.

 

Για τη στάση της Γερμανίας είπε ότι ο Όλαφ Σολτς θα ήθελε και οι υπόλοιποι να δώσουν κάτι (εξοπλισμό στην Ουκρανία). «Πολλοί δείχνουν τη Γερμανία με το δάχτυλο γιατί δεν έδινε Λέοπαρντ και τώρα που δίνει πάλι την επικρίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Σε ερώτηση του συντονιστή – δημοσιογράφου του CNN, Fred Pleitgen, σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος επικεφαλής στην ΕΕ, είπε ότι στις διεθνείς σχέσεις προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα γι’αυτό κι έχουμε φετίχ εξουσίας και θέλουμε κάποιος να ηγείται, ωστόσο ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν, πλέον είναι πολυπολικός, όπως είπε.

Exit mobile version