Τετ-α-τετ Πούτιν και Ερντογάν

Στο Ιράν θα γίνει σήμερα η τριμερής συνάντηση κορυφής της Ρωσίας και της Τουρκίας με την οικοδέσποινα χώρα διά ζώσης, καθώς η προηγούμενη, έκτη, σύνοδος είχε γίνει διαδικτυακά το 2020, λόγω της πανδημίας. Δύο χρόνια αργότερα, ήρθε η ώρα να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν τα τρία κράτη, όπως επίσης διμερή και διεθνή θέματα.

Τα μέλη της Ομάδας της Αστάνα θα έχουν στο περιθώριο της συνεδρίασης ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο να συνομιλεί χωριστά με τον Τούρκο και τον Ιρανό ομόλογό του, όπως επίσης με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, που έχουν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής εισβολής, με κίνδυνο να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μετά και τις σχετικές συνομιλίες της 13ης Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη στις οποίες συμμετείχε και το Κίεβο και οι οποίες θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες πάλι στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, μια νέα συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο στην Τεχεράνη.

«Πρώτον, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο προς αυτή την κατεύθυνση, δεύτερον, αυτό το θέμα θα συζητηθεί από τους προέδρους» δήλωσε χθες ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ένα «τελικό έγγραφο» θα είναι έτοιμο σύντομα για να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στοχεύει να βγάλει μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, που παραμένουν στα ουκρανικά σιλό εξαιτίας του πολέμου. Αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις ρωσικές εφοδιαστικές και χρηματοοικονομικές αλυσίδες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι «έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία» με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέπει τη μεταφορά των σιτηρών. Χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε ότι η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία είναι «θέμα ζωής και θανάτου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα δήλωσε πριν από την επίσκεψη του Πούτιν στην Τεχεράνη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισέρχονται σε μια πολύ σημαντική φάση δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος με τις αναπτυξιακές τάσεις στις διμερείς σχέσεις. Οι δύο πλευρές θα θίξουν ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν, ανακοίνωσε ο Ουσάκοφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη είχε προσφερθεί να προσφέρει βοήθεια για την επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. Ο Ιρανός πρόεδρος  Εμπραχίμ Ραΐσι είχε δηλώσει έτοιμος να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του για να βοηθήσει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία προτείνοντας τον περασμένο μήνα στον Πούτιν τη φιλοξενία των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο Ουσάκοφ τόνισε ότι «μέχρι στιγμής ούτε το Κίεβο ούτε οι δυτικές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνομιλίες».

 

 

efsyn.gr

Exit mobile version