Συνέδριο των Πράσινων Αυτοδιοικητικών της Ευρώπης

Στο Συνέδριο των Πράσινων Αυτοδιοικητικών όλης της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 7 και 8 Μαΐου 2022, θα συμμετάσχει ο συνεκπρόσωπος των Πράσινων και δημοτικός σύμβουλος με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Το διήμερο συνέδριο, που διοργανώνεται από το Δίκτυο Συμβούλων των Ευρωπαίων Πράσινων (https://localcouncillors.europeangreens.eu/events/69659), έχει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων, λύσεων, ιδεών και καλών πρακτικών για πόλεις και περιφέρειες πιο ανθεκτικές σε πιθανές μελλοντικές απειλές και πιέσεις, που παράλληλα προσαρμόζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στις ενιαίες συνεδρίες θα δοθούν απαντήσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της αστικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, και θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις για Πράσινες Πόλεις, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Βαλένθια, του Ελσίνκι, του Ίνσμπρουκ και της Βαρκελώνης.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, που διετέλεσε αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, θα συμμετάσχει και σε δύο επιπλέον εργαστήρια, με θέμα τις Έξυπνες Πόλεις και την Πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για πόλεις, Δήμους και Περιφέρειες.

Ως Έξυπνες Πόλεις θεωρούνται εκείνες που εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες επηρεάζουν θετικά τον τρόπο που ζούμε, το πώς οργανώνουμε τις κοινωνίες μας και την ηθική μας βάση. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δεν μπορεί να αφεθεί στους μηχανικούς και τους διαχειριστές: απαιτεί δημόσιο διάλογο και δημοκρατικό έλεγχο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές για τις πολιτικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και ταυτόχρονα να προσφέρουν ευκαιρίες για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των πόλεων και τη δημιουργία νέων αστικών κοινών.

Η πρόσβαση σε περιφερειακή χρηματοδότηση αποτελεί μια πρόκληση καθώς υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κονδύλια στην ΕΕ για πόλεις και περιφέρειες και πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτά. Έμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη μετανάστευση και τις υποδομές που απαιτούνται για την υποδοχή των προσφύγων.

Exit mobile version