Η συναισθηματική πλευρά της οργής – Ποιοι είναι οι Nothing but Thieves και γιατί δεν πρέπει να χάσεις την συναυλία τους στην Αθήνα

Κείμενο – Δημοσιογραφική επιμέλεια: Αλέξανδρος Σαββουλίδης 

Πώς φαντάζεσαι την ιδανική αναρχία;

Πώς μετατρέπεις την συσσωρευμενη οργή και αντίσταση απέναντι στην “σπασμένη μηχανή” σε τέχνη και πως μέσα από εκεί καταφέρνεις να δημιουργήσεις την δική σου ανυπότακτη αλλά και πειθαρχημένη… πόλη.

Οι Nothing but thieves (πόσο κουλ όνομα) πραγματοποιούν φέτος παγκόσμιο τουρ.

Συνεχίζουν να σπάνε… τα ταμεία με συνεχόμενα sold out ενώ δεν είναι λίγες οι πόλεις που χρειάστηκαν και δεύτερη ημερομηνία για να καλύψουν της ανάγκες της Dead Club City.

Μία εξ αυτών η Αθήνα, όπου η νέα καυτή μπάντα της ροκ σκηνής θα πραγματοποιήσει συναυλίες στις 19 και 20 Απριλίου στο Παλιό μηχανοστάσιο του ΟΣΥ.

Πριν όμως φτάσουμε στην Αθήνα, ποιοι είναι οι Nothing but thieves;

Πότε και πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα

Ο Μέισον (τραγουδιστής) και ο Τζόι (κιθαρίστας) γνωρίστηκαν όταν ήταν 12 ετών και πήγαιναν μαζί Γυμνάσιο στο Έσσεξ της Αγγλίας όπου ξεκίνησαν οι δυο τους να γράφουν μουσική. Ο Τζόι γνώρισε τον Ντομ (κιθαρίστας, πιανίστας) με τον τελευταίο να φέρνει και τον ξάδερφο του Φίλιπ (μπασίστας) στο συγκρότημα. Αργότερα ήρθε ο Τζέιμς (Ντράμερ) για να ολοκληρωθεί το συγκρότημα και έτσι ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάιο του 2012.

Η πορεία τους

Τα μελαγχολικά παιδιά του Έσσεξ έβγαλαν τον πρώτο τους μίνι-δίσκο (EP) στις 18 Ιουλίου του 2014 με τίτλο “Graveyard Whistling” και αργότερα το singleItch” το οποίο έπαιζε ασταμάτητα στα ροκ ραδιόφωνα σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν μερικά live σε μπαρ της περιφέρειας του Southend μπροστά σε φίλους και ξαδέρφια με τα μέλη να συναρπάζονται που μερικοί από το κοινό ξέρουν τα ρεφρέν.

Από εκεί τους εντόπισαν τα… λαγωνικά της δισκογραφικής εταιρείας RCA Records με τους Nothing but thieves να υπογραφούν το πρώτο τους συμβόλαιο και να ξεκινούν τις πρώτες εμφανίσεις στα φεστιβάλ της Αγγλίας.

Τον Οκτώβριο του 2015 κάνουν το πρώτο τους άλμπουμ με τον ομώνυμο τίτλο και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα με ανεξάρτητα και συνδυασμένα μεταξύ τους κομμάτια. Όπως δήλωσε σε τότε συνέντευξη του ο τραγουδιστής Κόνορ Μέισον: “Επειδή ήταν το πρώτο μας άλμπουμ, θελήσαμε να κάνουμε το κάθε κομμάτι να ξεχωρίζει. Υπάρχουν τονισμοί, στίχοι και ήχοι που δένουν το άλμπουμ, ωστόσο θέλουμε να δώσουμε σε κάθε τραγούδι τον δικό του χώρο και κόσμο. Πιστεύω το καταφέραμε και αυτό πιστεύει και το κοινό”

Δύο χρόνια αργότερα, ηχογράφησαν το άλμπουμ “Broken Machine“, όπου διεισδύσουν μηνύματα μέσω των στίχων κόντρα στη θρησκεία, τη διεφθαρμένη πολιτική, τη κοινωνία αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Το συγκρότημα περιγράφει τον τίτλο “Broken Machine” (Σπασμένη μηχανή) ως μία παρομοίωση για συστήματα που φαίνονται τέλεια στην επιφάνεια όμως “φθαρμένα” στο εσωτερικό τους, που αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, έχει να κάνει με την θρησκεία, την πολιτική, την ψυχική υγεία αλλά και την αγάπη.

Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες μεγάλες συναυλίες, κυρίως σε διάφορα φεστιβάλ και ως opening act σε συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο (Glastonbury, O2 με τους Muse) και στην Ευρώπη (Sziget, Pukkelpop) ενώ έβγαλαν και νέο EP με τίτλο “What did you think when you made me this way“.

Τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, ανέβασαν το άλμπουμ “Moral Panic” το οποίο ξεκίνησαν να γράφουν στις αρχές του 2019 όπου φαίνεται να προβλέπει την πανικόβλητη και καταθλιπτική έξαρση που βίωσε τότε ο πλανήτης. Ο ανεβαστικός αλτ-ροκ ήχος και η ποιητική στιχουργία σε ρίχνουν “στα βαθιά” των παγκόσμιων κρίσεων, με κύρια στόχαστρα τις φυλετικές διακρίσεις, την κλιματική κρίση, τις πολιτικές αναταραχές αλλά και την ασθενή ψυχική υγεία. Λίγο καιρό αργότερα βγήκε στη κυκλοφορία το EP “Moral Panic II”.

Το 2021 υπήρξε χρόνια ορόσημο για τους Nothing but thieves. Κατά την διάρκεια της περιοδείας για το άλμπουμ “Moral Panic” το συγκρότημα κλήθηκε να δώσει headline συναυλία στη σκηνή του Ο2 Arena στο Λονδίνο. Η O2 έχει χωρητικότητα 20 χιλιάδων θέσεων και η συναυλία πραγματοποιείται σε περίοδο που ισχύουν ακόμα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας, με τα μέλη της μπάντας να βρίσκονται σε συνεχή άγχος για το αν θα καταφέρουν να προσελκύσουν κοινό. Εν τέλη η συναυλία γίνεται Sold out με την παρέα των 5 του Έσσεξ στις 8 Οκτωβρίου του 2021 να πραγματοποιεί το παιδικό της όνειρο και να εισέρχεται πλέον στην ελίτ της ροκ σκηνής.

Αργότερα ακολούθησε η περιοδεία με τους Muse το 2022 που τους έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για τις ανάγκες του Ejekt Festival στο ΟΑΚΑ, συναρπάζοντας και το ελληνικό κοινό με την ενέργεια τους στην μουσική σκηνή.

Οι NBT ένιωσαν πως αυτή η ψυχολογική επαφή με τους θαυμαστές αξίζει πιο στενή επικοινωνία. Έτσι, δημιούργησαν διάφορα γκρουπ επικοινωνίας στο Discord όπου συζητούν άνετα με το φανατικό κοινό για επερχόμενες συναυλίες και νέα κομμάτια ενώ τα μέλη διοργανώνουν συχνά Q&A.

Φυσικά για να συμμετέχει κάποιος θα πρέπει να κάνει εγγραφή στο σαϊτ του συγκροτήματος και να παραλάβει το ψηφιακό NTBID του.

Κάπου εκεί, αυτό το κλειστό κλαμπ των φανς, άρχισε να θυμίζει μία εσωτερική δυστοπική κοινωνία, γεγονός που έδωσε έμπνευση για ένα νέο άλμπουμ.

Καλωσορίσατε στην DCC

“H Dead Club City είναι ένα κλειστό κλαμπ μελών στο μέγεθος μιας πόλης και κάθε κομμάτι αφηγείται την ιστορία ενός διαφορετικού χαρακτήρα. Άλλοι θέλουν να έρθουν και άλλοι ίσως να φύγουν, όμως το μυστήριο της πόλης παραμένει” Λέει σε συνέντευξη του ο κιθαρίστας και βασικός στιχουργός, Τζόι.

“Αυτός ο δίσκος μου έδωσε την απόλυτη ελευθερία. Πλέον δεν ήμουν ο Κόνορ από τους Nothing but thieves αλλά ένας χαρακτήρας από την Dead Club City και είναι απελευθερωτικό να έχεις τόσο αληθινά τραγούδια που επισκιάζονται από μία τέτοια μεταφορά.” Αφηγείται ο τραγουδιστής Κόνορ Μέισον.

Ο ήχος του άλμπουμ είναι εμπνευσμένος από ποπ/ντίσκο της δεκαετίας του 80′ ενώ οι NBT έχουν βάλει και την δική τους ροκ “πινελιά”.

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο:

Το όνομα του συγκροτήματος

Τα μέλη των NBT δεν φαίνονται πρόθυμοι να αποκαλύψουν το πως βρήκαν το όνομα του συγκροτήματος. Σε κάθε συνέντευξη χρησιμοποιούν και μία καινούργια ψεύτικη-αστεία ιστορία για να αποφύγουν την ερώτηση.

Έχουν πει πως το έχουν κλέψει από άλλη μπάντα (τραγική ειρωνεία), πως απλά κάποιος το ανέφερε τυχαία στην ομαδική τους συνομιλία και κάποια στιγμή ανέφεραν πως είναι από ένα ποίημα του Βολτέρου “Οι θρησκευτικοί σας ηγέτες δεν είναι τίποτα παραπάνω από μέγα κλέφτες (Nothing but Mega thieves)” στα μέλη δεν άρεσε η λέξη “μέγα” και έτσι απλά κράτησαν το υπόλοιπο.

Η επικρατέστερη θεωρία λέει πως το όνομα του συγκροτήματος είναι αναγραμματισμός, με έναν δημοσιογράφο στην προσπάθεια του να λύσει τον γρίφο να δίνει ως απάντηση το “Unbent Soviet Thigh” (αλύγιστος Σοβιετικός μηρός), το οποίο ευτυχώς, σύμφωνα με το συγκρότημα, δεν είναι το σωστό.

Σήμερα, οι NBT πραγματοποιούν παγκόσμιο τουρ με τα εισιτήρια να γίνονται… ανάρπαστα σε όποια πόλη περιοδεύουν.

Στην Αθήνα μάλιστα, οι Nothing but thieves “έκλεισαν” το Παλιό Μηχανοστάσιο του ΟΣΥ για συναυλία στις 20 Απριλίου του 2024, ωστόσο, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε λίγα μόλις 24ωρα, με το συγκρότημα να διοργανώνει άλλη μία συναυλία, στις 19 Απριλίου, στον ίδιο χώρο.

Εισιτήρια για την συναυλία στις 19 Απριλίου:

https://www.more.com/music/nothingbutthieves/

Δεν χωράει αμφισβήτηση στο γεγονός πως οι Nothing but thieves έχουν γιγαντωθεί πλέον στην μουσική σκηνή και αναμένεται ανοδική πορεία όσο συνεχίζουν να αποτελούν την “φωνή” όλων όσων δηλώνουν κόντρα στη διεφθαρμένη και αποκρουστική κοινωνία.

Μουσική αφιερωμένη σε όντα που αφήνουν το συναίσθημα να κυριαρχεί.

Μουσική αφιερωμένη σε ανθρώπους που “Δεν θέλουν να γίνουν σαν εκείνους”.

Exit mobile version