ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι μπαίνουν μπροστά για να ανατραπεί η απόφαση μετατροπής εκ νέου σε πάρκιγνκ της πλατείας Ελευθερίας

Συντονισμένη δράση με στόχο την ακύρωση της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης να μετατρέψει εκ νέου σε πάρκινγκ την πλατεία Ελευθερίας, αναλαμβάνουν δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Με αιτήσεις τους οι οποίες αποστέλλονται προς τέσσερις αρμόδιες υπηρεσίες οι 15 ζητούν να τους χορηγηθούν στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης για τη διαμόρφωση της πλατείας σε χώρο στάθμευσης καθώς και για τη λειτουργία του πάρκινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προκαταρκτικές κινήσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης με τελικό σκοπό την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την ακύρωση της απόφασης για λειτουργία πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι: Κατερίνα Νοτοπούλου, Παναγιώτα Αθανασιάδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Ρία Καλφακάκου, Μαρία Πασχαλίδου και Έλλη Χρυσίδου, από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί», Γιώργος Ορφανός και Χριστίνα Αρχοντή από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Σπύρος Βούγιας και Ανδρέας Κουράκης από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Νέλλη Αηδονά από την «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», Κώστας Ξενόπουλος από την παράταξη «Πόλη Ανάποδα, Δύναμη Ανατροπής» και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, Δρόσος Τσαβλής και Ιωάννα Σπανού.

Οι αρχαιότητες

Η πρώτη αίτηση των δεκαπέντε υποβάλλεται προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με την οποία ζητείται «Παροχή πληροφοριών για αρχαία ευρήματα στην Πλατεία Ελευθερίας».

Όπως αναφέρουν στην αίτησή τους οι δεκαπέντε, «το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών μηνών του 2021 στην πλατεία Ελευθερίας διενεργήθηκαν εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η ασφαλτόστρωση και η κοπή υπαρχόντων σε αυτήν δένδρων. Στην ίδια άλλωστε πλατεία δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιολογικές έρευνες σε όλη την έκταση για πιθανές σημαντικές αρχαιότητες, όπως τα υπολείμματα του θαλάσσιου τείχους, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία σας και επιχώθηκαν.

Ήδη δε ο χώρος μετά την διαμόρφωσή του λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης. Κατόπιν τούτων αιτούμαστε αναλυτική αναφορά για την εμπλοκή της υπηρεσίας σας με γνωμοδοτήσεις, πράξεις κ.τ.λ. στο «Έργο διαμόρφωσης του σκάμματος του θαλάσσιου τείχους», στην εν λόγω πλατεία, όπως και κάθε άλλη πιθανή άδεια, γνωμοδότηση κ.τ.λ για εργασίες από την αρχαιολογική υπηρεσία, το ΚΑΣ κ.λ.π.».

Κοπή δέντρων

Η δεύτερη αίτηση απευθύνεται προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για την κοπή δένδρων στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρουν «στην πλατεία Ελευθερίας διενεργήθηκαν εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν η ασφαλτόστρωση και η κοπή υπαρχόντων σε αυτήν δένδρων και θάμνων. Τελικώς αφαιρέθηκε σχεδόν το σύνολο των ενυπαρχόντων δένδρων και θάμνων. Κατόπιν τούτων αιτούμαστε την χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων συναφών πράξεων της Υπηρεσίας σας που αφορούν στον έλεγχο και/ή στην έγκριση της κοπής των δένδρων και θάμνων της πλατείας Ελευθερίας και την εν συνεχεία αδειοδότηση της εκτέλεσης εργασιών σε αυτήν».

Άδεια Πολεοδομίας

Η τρίτη αίτηση απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Θεσσαλονίκης και με αυτήν ζητείται «η παροχή πληροφοριών για εκτέλεση εργασιών στην πλατεία Ελευθερίας». Ζητείται δηλαδή εάν για τις εργασίες μετατροπής της πλατείας σε πάρκινγκ (εργασίες διαμόρφωσης, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή οικίσκου κ.λπ.) εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου αδειοδοτήσεις εκ μέρους της αρμόδιας Πολεοδομίας.

Άδεια από την Τροχαία

Τέλος, η τέταρτη αίτηση απευθύνεται προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με κοινοποίηση και προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και με αυτήν ζητείται «η χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων ή άλλων συναφών πράξεων της Υπηρεσίας σας που αφορούν στον έλεγχο και/ή έγκριση λειτουργίας υπαίθριου χώρου στάθμευσης σε αυτήν και στις περιμετρικές αυτής οδούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαντήσεις από αυτές τις υπηρεσίες θα αποτελέσουν τη νομιμοποιητική βάση για την προσφυγή την οποία θα κάνουν οι δεκαπέντε προς την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία θα ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή της πλατείας εκ νέου σε πάρκινγκ. Στο ενδιάμεσο οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πρόκειται να καταθέσουν προσφυγές για το ίδιο θέμα, στο Συνήγορο του Πολίτη καθώς και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Exit mobile version