Προκλητικός Ερντογάν: Τα όπλα που συγκεντρώνονται στη «δυτική Θράκη» δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει τις προκλήσειςαπέναντι στη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «τα όπλα που συγκεντρώνονται στη “δυτική Θράκη” δεν σημαίνουν τίποτα».

Μάλιστα, κατά τη συνάντηση προέδρων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την κινούν εναντίον μας».

Το σχόλιο αυτό φαίνεται πως στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ -πράγμα οξύμωρο, καθότι η Τουρκία διαμηνύει τακτικά τις καλές και φιλικές σχέσεις της με την Ουάσινγκτον ενώ οι δύο χώρες είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Επανερχόμενος για ακόμη μια φορά στα περί «στρατοπέδου» του PKK στο Λαύριο, o Ταγίπ Ερντογάν είπε:

«Οι τρομοκράτες είναι προστατευμένοι σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο ελληνικό στρατόπεδο του Λαυρίου»

Πίνακας Περιεχομένων

Μητσοτάκης: Έχουν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ

Τα νέα αυτά εμπρηστικά σχόλια ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα με τα μηνύματα που έστειλε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά:

«Πριν μπούμε στην σημερινή ατζέντα, από την οποία θα ξεχώριζα τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023, αλλά και την ενημέρωση για τα ενεργειακά, δύο κουβέντες για τα εθνικά. Μάλλον, καλύτερα, μία κουβέντα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις “κόκκινες γραμμές της”, όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της.

Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά.

Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Άπραγος επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρισε άπραγος από τη Νέα Υόρκη: δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση για μελλοντικό ραντεβού ενώ παράλληλα δεν εξασφάλισε καμία νέα δέσμευση για τα F-16, που διακαώς περιμένει η Άγκυρα.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και πάλι τους τόνους της ρητορικής του απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας εμφανώς να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή.

Ο στόχος είναι διττός: η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να αποτελέσει ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια της Άγκυρας για το θέμα των F-16 ενώ παράλληλα ικανοποιεί και το εσωτερικό ακροατήριο, την ώρα που η χώρα βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές.

Ενδεικτικό είναι πως το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα με τον αρχηγό του ΓΕΣ και τους αρχηγούς των όπλων -ένα τετ α τετ που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος «βρυχάται» και μιλάει για «βήματα κατά της Ελλάδας για το θέμα των νησιών» ενώ τακτικά γίνονται συζητήσεις με πολεμικούς αναλυτές και τίθενται επί τάπητος σενάρια πολέμου στο Αιγαίο.

Οι συνεχείς καταδίκες της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και την Ουάσινγκτον ενοχλούν ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του ενώ ακόμη και η εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη δεν φαίνεται να έφερε τα αποτελέσματα που επιδίωκε.

Μάλιστα, μόλις σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται.

«Αγκάθι» για την τουρκική πλευρά αποτελούν και οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει πως δημιουργούνται για να στραφούν εναντίον της Τουρκίας.

 

 

 

cnn.gr

Exit mobile version