Πράσινο Ταμείο: 30 εκατ. σε δήμους με περιαστικά δάση

Ένα νέο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο από το Πράσινο Ταμείο θα έχουν, από το επόμενο διάστημα, οι δήμοι, οι οποίοι έχουν στις περιοχές τους περιαστικά δάση, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να μπει στην αντιπυρική περίοδο μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά, κατά την οποία είδε να γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα. Πρόκειται για έναν νέο άξονα του προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2024» που θα «τρέξει» το Πράσινο Ταμείο σε όλη την Ελλάδα.

«Ξεκινάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα και θα υποστηρίξουμε, με ένα μεγάλο ποσό 30 εκατ. ευρώ, μελέτες για την προστασία των δήμων που έχουν περιαστικά δάση», εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης. Εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση στους δήμους που είναι δικαιούχοι. Θα υπάρχει κατανομή ανά δήμο, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν στο Πράσινο Ταμείο μελέτες με τον τρόπο που θα έχει προδιαγράψει η πρόσκληση. «Ενισχύουμε τον προϋπολογισμό στο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των δασών», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια συνάρτηση σε σχέση με τα δάση και την προστασία τους αλλά κυρίως με την αστική ανθεκτικότητα».

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Στόχος είναι η παροχή των κατάλληλων μέσων χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι δήμοι να παρέμβουν με τη σύνταξη σχετικών τεχνικών εκθέσεων για τη δημιουργία ζωνών σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας. «Τα καινούργια προγράμματα που θα έχουμε για δήμους θα είναι ειδικής στόχευσης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, δίνοντας το στίγμα των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν.

Οι επαφές Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και η στήριξη του Πράσινου Ταμείου στους δήμους

Σημαντική είναι η στήριξη του Πράσινου Ταμείου μέσω χρηματοδοτήσεων στους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου – Αστική Αναζωογόνηση» ώριμες προτάσεις έργων 50 δήμων, για τα οποία έργα το Πράσινο Ταμείο θα διαθέσει περίπου 11.600.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2023 το Ταμείο έχει εκταμιεύσει για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ολοκληρώθηκαν εντός της περσινής χρονιάς, περίπου 42.000.000 ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σύνθετες αστικές αναπλάσεις, παρεμβάσεις στον αστικό ιστό και ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ένα από τα σημαντικά έργα που ανακοίνωσε το Ταμείο ότι θα χρηματοδοτήσει είναι το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης και έπειτα από επαφές που είχε ο κ. Ανδρουλάκης με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Ο πρόεδρος του Ταμείου πάντως συνεχίζει τις συναντήσεις του με δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Από τις τελευταίες, οι επαφές που είχε με τους δημάρχους Παύλου Μελά Δημήτρη Ασλανίδη και Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων εξετάστηκαν έργα που έχουν ενταχθεί ήδη στο Πράσινο Ταμείο καθώς και σχέδια για μεγαλύτερες αναπλάσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθούν από τους δύο δήμους προτάσεις έως το τέλος του έτους για το καινούργιο πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης. Στον δήμο Παύλου Μελά προχωρά επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο.

ΠΗΓΗ: Voria.gr

 

Exit mobile version