Ποιες χώρες στηρίζουν τη Ρωσία και γιατί

Οι χώρες αυτές είτε τηρούν σιγή ιχθός απέναντι στον πόλεμο, είτε έχουν πάρει θέση υπέρ της Ρωσίας

Από την έναρξη του πολέμου οι χώρες της Δύσης έλαβαν θέση εναντίον της Ρωσίας, με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να καταδικάζουν επίσημα την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να επιβάλλουν κυρώσεις σε νευραλγικούς για την ρωσική οικονομία τομείς. Παρότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης έχουν στραφεί κατά του πολέμου, περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μένουν σε περιοχές του πλανήτη που είτε κρατούν ουδέτερη στάση είτε κλίνουν υπέρ της Ρωσίας.

Όπως προκύπτει από την ψήφο στις 2 Μαρτίου στα Ηνωμένα Έθνη, όπου 141 χώρες καταδίκασαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη – και ιδίως αναπτυσσόμενες χώρες – δεν είναι ενάντια στον πόλεμο. Αναλυτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Economist Intelligence Unit:

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του EIU οι χώρες αυτές θα τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας στην περίπτωση που κλιμακώνονταν οι εντάσεις.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας θα επενδύσουν στην ανέγερση δικών τους εργαλείων, όπως μία νέα διπλωματική εμβολίων. Συγκεκριμένα, η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας προσβλέπει να καταστεί ένα νέο ισχυρό δίδυμο εναντίον της Δύσης με εξίσου μεγάλη επιρροή και πόρους. Βέβαια, με αυτή την νέα δυναμική διευρύνεται το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό χάσμα.

moneyreview.gr

Exit mobile version