Πιερία: 25 χρόνια άσβεστη η φλόγα στα Αλώνια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο της Βόρειας Πιερίας.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου, το καλοκαίρι του 1996, σε γεωργική έκταση στα Αλώνια Πιερίας, δεν έχει δοθεί απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει και αν τελικά πρόκειται για κάποιο κοίτασμα ικανό να λύσει ενδεχομένως και το ενεργειακό πρόβλημα τουλάχιστον της περιοχής, σύμφωνα με το olympusmera.gr. Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου χωραφιού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το χωριό των Αλωνίων, θέλησε να «χτυπήσει» νερό και ξεκίνησε εργασίες για τη δημιουργία γεώτρησης. Μόνο που το γεωτρύπανο στα 250 μέτρα χτύπησε… πέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δίοδος από όπου άρχισε να εκλύεται φυσικό αέριο.

Εκείνη την εποχή είχαν επιληφθεί υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχαν σφραγίσει το σημείο από το οποίο ωστόσο συνεχίζει να εκλύεται φυσικό αέριο ακόμα και σήμερα και αναδύεται μάλιστα μια άσβηστη φλόγα όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2019, ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει επιστημονικά το φαινόμενο, ο ομότιμος-πλέον-καθηγητής του ΕΚΠΑ Ακίνδυνος Κελεπερτζής προκειμένου να δοθεί ερμηνεία σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως να διαπιστωθεί το βάθος και η ποσότητα του κοιτάσματος. Ο κ. Κελεπερτζής είχε έρθει σε επικοινωνία και με την προηγούμενη, όπως και με τη σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Πύδνας-Κολινδρού και είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ξεκινήσει επιστημονική έρευνα ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο της Βόρειας Πιερίας.

Exit mobile version