Παρουσίαση βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία» του Νίκου Κοσμίδη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, διοργανώνουν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 18:00-20:00, την παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία» (Εκδόσεις Ακρίτας, 2023), του Νίκου Κοσμίδη.

Το βιβλίο, εξετάζει τη θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, κατά την ταραγμένη περίοδο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Στα θέματα του βιβλίου εντάσσονται, επίσης, η συζήτηση περί της σχέσεως θρησκείας και βίας, η θεωρία του δίκαιου πολέμου και η θέση της έννοιας του μαρτυρίου στη σύγχρονη συλλογική μνήμη.

Μέσα από τις σελίδες του έργου, ο αναγνώστης παρακολουθεί έναν συνεχή διάλογο της ιστορίας του ανθρώπινου πόνου, της πίστης και του μαρτυρίου, καθώς και την οικουμενική θέαση μιας προφητικής μαρτυρίας ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και καταλλαγής, σε καιρούς πολέμου, βίας, μίσους και θανάτου.

Για το βιβλίο και για θέματα που σχετίζονται με την ιστορική μνήμη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, θα μιλήσουν:

η Δρ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, ο κ. Patryk Panasiuk, Θεολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» (Πολωνία), και ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και της ανοιχτής συζήτησης που θα ακολουθήσει της παρουσίασης, έχει η Δρ. Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, συγγραφέας.

 

Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Πανδρόσου.

 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνή.

Exit mobile version