Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της ΠΚΜ: Δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία

Τα πολύπλευρα αποτελέσματα της λειτουργίας του Παρατηρητήριου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίαςπαρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Συνθήκες και Παράμετροι της Κοινωνικής Ένταξης – Συνοχής στην ΠΚΜ», η οποία διεξήχθη την Τρίτη 30 Μαΐου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσία στελεχών και εργαζομένων στους δήμους, τις κοινωνικές δομές και τους φορείς κοινωνικής ένταξης της Περιφέρειας.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, Κατερίνα Σούρδα, παρουσίασε την τελευταία έρευνα ανασκόπησης του έργου και των δράσεων της κοινωνικής αυτής δομής.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δεν θα λύσει μόνο τα χέρια τα δικά μας, αλλά και τα δικά σας. Γιατί θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες, αλλά και το πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ η κ. Δερμεντζοπούλου υποστήριξε πως «το Παρατηρητήριο θα βοηθήσει ώστε σταδιακά να απεξαρτηθούν οι εξυπηρετούμενοι από τις δημόσιες παροχές και να αποκατασταθεί η αυτοδυναμία τους και ο αυτοσεβασμός τους».

«Η δική μας η γενιά μεγάλωσε με δύο λέξεις. Επιχορήγηση και Επιδότηση. Αυτά ξέραμε εμείς. Όμως αυτές, δεν είναι οι λέξεις κλειδιά για να προχωρήσουν μπροστά, οι κοινωνίες. Οι λέξεις κλειδιά είναι αυτό που κάνετε όλοι εσείς. Δηλαδή η ανθρωπιά, η ευαισθησία, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διεθνολόγος και συγγραφέας, Αντώνης Κλάψης, αναφέρθηκε στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως βασικό πυλώνα για την εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ ο εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΚΜ, Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις κοινωνικής συνοχής που υποστηρίζονται από το ΕΣΠΑ. Τέλος, η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαντίνα Ιερισσιώτου, μίλησε για το πώς ο εθελοντισμός και η κοινωνία των πολιτών λειτουργούν ως μηχανισμοί στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τι είναι το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης και υλοποιείται με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αποστολή του είναι να διαπιστώνει τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, να συντονίζει τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, να παρακολουθεί και να αξιολογεί την εφαρμογή τους και να προσδιορίζει τις προτεραιότητες της κοινωνικής αλληλεγγύης, με βάση τις εκάστοτε έκτακτες ανάγκες. Επίσης, επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της πληροφόρησης, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής προστασίας, να τεκμηριώνει και να εξειδικεύει πολιτικές και δράσεις, με γνώμονα τα σωρευτικά χαρακτηριστικά των ατόμων, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και να σχεδιάζει, εποπτεύει και αξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο της πλήρους εθνικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Απώτερος στόχος των παρεμβάσεων του Παρατηρητηρίου είναι η σταδιακή απεξάρτηση των εξυπηρετούμενων από τις δημόσιες παροχές και η αποκατάσταση της αυτοδυναμίας τους και του αυτοσεβασμού τους. Για τους επωφελούμενους, που είναι ικανοί και διαθέσιμοι προς εργασία, η απεξάρτηση επιτυγχάνεται μέσω της σταδιακής επανένταξης στην αγορά εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους η απεξάρτηση επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνικής συμμετοχής και της διασύνδεσής τους με φορείς που παρέχουν φροντίδα κατάλληλη για τις ανάγκες τους.

Exit mobile version