Oruc Reis: Γιατί οπισθοχώρησε ο Ερντογάν – Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις της Άγκυρας

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας έχει μπει τις τελευταίες ώρες η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο, το οποίο για περισσότερο από ένα μήνα μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κίνηση αυτή ίσως δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απομονωθεί και έκανε δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ πλησιάζει.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας, ήρθε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος έκανε λόγο για θετικό βήμα από πλευράς Άγκυρας να αποσύρει το Orus Reis, τονίζοντας όμως με νόημα πως για να αποφύγει η γειτονική χώρα την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, οι κινήσεις της θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία παραμένει επιφυλακτική για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, καθώς – όπως τονίζεται από ειδικούς – δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα προσωρινό πάγωμα των προκλητικών κινήσεων και μετά να επανέλθουν.

Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αγκυροβόλησε το πρωί της Κυριακής στην Αττάλεια, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ.

Τονίζουν δε ακόμη, στο πλαίσιο της προπαγάνδας που επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα, ότι ότι το Oruc Reis «έκανε σεισμικές έρευνες τον προηγούμενο μήνα».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου.

Η θέση του τουρκικού ερευνητικού λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής:

Δείτε ΕΔΩ την ακριβή θέση του Oruc Reis

«Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την Τουρκία»

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασαν μιλώντας «MEGA Σαββατοκύριακο» ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης.

«Δεν πρέπει να υπάρξει η υπόνοια ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στον εθνικό κορμό της Ελλάδας» τόνισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης και συμπλήρωσε: «Είναι σίγουρο ότι ο μεζές θα τους κάτσει λίγο βαρύς. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα NAVTEX. Μετά την επίσκεψη Πομπέο, μετά τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στην Κορσική αλλά και τις χθεσινές διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να πάρουν όλοι μια βαθιά ανάσα και να δουν τα επόμενα βήματα»

Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι με την Τουρκία δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα. «Αυτό είναι στρατηγική δεκαετιών. Πραγματικά πιστεύουν ότι είναι σε θέση ισχύος. Θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η στρατηγική τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο διάλειμμα, θα δούμε πόσο θα κρατήσει».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι Τούρκοι θεωρούν ότι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνισμού είναι η Κύπρος και εκεί πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας.

Πέτσας: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία, μιλώντας στoν ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (13/09).

Εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο, είπε ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».

Exit mobile version