ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Αναστολές πληρωμής φόρων, μειώσεις ενοικίων, προσωρινές αναστολές συμβάσεων εργασίας και πλήθος άλλων ευνοϊκών παρεμβάσεων ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε για τον Απρίλιο μια νέα δέσμη παρεμβάσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις επιχειρήσεις.

«Το συνολικό κόστος των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων, των κλάδων που πλήττονται, και του Εθνικού συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ για το 2021, περίπου διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού», ανέφερε και προσέθεσε πως «η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021, στηρίζεται, κυρίως, στη διορατική, ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας».

Ειδικότερα, ως προς τα μέτρα για τον μήνα Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα εξής:

  1. Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  2. Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  3. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  4. Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
  5. Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Ο ίδιος είπε πως με τις σημαντικές πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως άνοιξε, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:

-Μετατίθεται, για την 1η/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA.

-Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

-Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται, μέχρι την 17η/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται, μέχρι την 18η/6/2021.

-Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται, μέχρι την 30ή/6/2021.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε από την πλευρά του σε μια δέσμη παρεμβάσεων για τον Απρίλιο εκτιμώμενου ύψους 695 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος της παρέμβασης θα είναι 330 εκατ. ευρώ.

-Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Το κόστος της παρέμβασης θα είναι 210 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version