Oι Jethro Tull θα κυκλοφορήσουν καινούργιο άλμπουμ, εμπνευσμένο από την Βορειοευρωπαίκή Μυθολογία

Δείτε το βίντεο για το καινούργιο τους τραγούδι (στιχοι)

Πριν λίγες μέρες οι Jethro Tull, το θρυλικό συγκρότημα του Ίαν Άντερσον που στα 70’s πάντρευε Μεσαιωνική μουσική, φολκ, χαρντ ροκ και προγκρέσιβ ροκ, ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν καινούργιο άλμπουμ στις 21 Απριλίου 2023.

Το άλμπουμ θα λέγεται RökFlöte (Ροκ Φλάουτο), και θα είναι το επόμενο άλμπουμ μετά το The Zealot Gene του 2022, το οποίο πήρε εκθειαστικές κριτικές και έδωσε στους Jethro Tull το πρώτο Top 10 άλμπουμ μετά από 50 χρόνια (από την εποχή του Aqualung) Περιέχει 12 τραγούδια που βασίζονται στους χαρακτήρες των Θεών της Βορειοευρωπαϊκής μυθολογίας και θα ανιχνεύει τις δυνατότητες του ροκ φλάουτου που ο Ian Anderson έκανε εμβληματικό.

O Anderson εξήγησε το όνομα που επινόησε για τον τίτλο του άλμπουμ: “Ξεκίνησα με την ιδέα ενός κυρίως ινστρουμένταλ άλμπουμ για ροκ φλάουτο -όπως αυτό παίζεται στο ροκ. Όταν το υλικό του άλμπουμ άρχισε να βγαίνει από μέσα μου, ελκυόμουνα από τον όρο Ragnarok (Ράναροκ) από την Βορειοευρωπαίκή Μυθολογία – η δική τους εκδοχή για το αποκαλυπτικό τέλος του κόσμου η του Βιβλικού Αρμαγεδδώνα, Το σενάριο για την πορεία προς το τέλος του κόσμου είναι ευρέως διαδεδομένο και βρίσκεται στον Ινδουϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ για παράδειγμα.”

Το RökFlöte θα κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές , συμπεριλαμβανομένων δύο περιορισμένης έκδοσης πολυτελείς εκδόσεις που περιλαμβάνουν για bonus, υλικό από demo (δοκιμαστκή ηχογράφηση), εκτενεις σημειώσεις στο βιβλιαράκι του δίσκου ακτίνας και ένα blu-ray που θα περιλαμβάνει Dolby Atmos, 5.1 surround sound, εναλλακτικά stereo mixes από τον Bruce Soord (Μπρούς Σουρντ), ηγέτη των The Pineapple’s Thief, ένος από τα καλύτερα συγκροτήματα του σύγχρονου “προγκρέσιβ ροκ” , ένα bonus track καθώς και μία εις βάθος συνέντευξη με τον Ian Anderson. Το άλμπουμ θα είναι επίσης διαθέσιμο σε spatial audio formats Dolby Atmos & Sony 360 RA.

Κυκλοφορώντας τόσο λίγο καιρό μετά τον προκάτοχο του, το RökFlöte δείχνει να υπάρχει σχετικά παραγωγική περίοδος για τους Jethro Tull από την στιγμή της επανένωσης τους το 2017, δεδομένου του γεγονότος ότι το The Zealot Gene ήταν το πρώτο στούντιο άλμπουμ σε σχεδόν δύο δεκαετίες για τον Ίαν Άντερσον και την παρέα του.

Ήδη από αυτό το άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες μορφές το Ginnungagap, ένα τραγούδι που παίρνει τον τίτλο του από το πρώτο κεφάλαιο της Ποιητικής Έδδας μετά τον πρόλογο. Είναι δε εμπνευσμένο από the θεό Υμίρ, τον ιδρυτή της φυλής των παγωμένων γιγάντων και μια σημαντική μορφή της σκανδιναβικής κοσμολογίας.

Σύμφωνα με ορισμένα ποιήματα ο Υμίρ συνελήφθη στο κενό του Γκιννουνγκαγκάπ όταν ο πάγος από το Νιφλχέιμ συνάντησε τη ζέστη του Μουσπελχέιμ πολύ πριν την ύπαρξη της Γης. Και μετά την γέννηση του, ο Ύμιρ με το ερμαφρόδιτο σώμα του ήταν υπεύθυνο για την γέννηση του άνδρα, της γυναίκας, αλλά και μυθικών οντοτήτων.

Ο Υμίρ θηλάζει από την αγελάδα Αντουμπλούα και εκείνη γλύφει τον πάγο φτιάχνοντας τον Μπούρι

Ο Υμίρ τρεφόταν από την αγελάδα Αουδούμπλα, η οποία με τη σειρά της τρεφόταν από παγωμένη πάχνη και αλάτι. Το γλείψιμό της στον πάγο κατέληξε να δημιουργήσει τον Μπούρι, που γέννησε τον Μπορ, πατέρα των Οντίν, Βίλι και Βε.

Ο Οντίν και οι αδελφοί του σκότωσαν τον Υμίρ και χρησιμοποίησαν το σώμα του για να δημιουργήσουν το Μίντγκαρντ στο κέντρο του Γκιννουνγκαγκάπ. Η σάρκα του έγινε η γη, τα κόκκαλά του τα βουνά, τα δόντια του πέτρες κ.ο.κ.

Έτσι ο Ίαν Άντερσον τραγουδά:

“Ginnungagap”

Αυτή η πρώτη και πρωταρχική σάρκα

Μαζί άνδρας και γυναίκα – πέφτει ξύπνιος

Από το κενό και το σκοτάδι, την παγωνιά και την φλόγα

Από τον κοιμώμενο Υμίρ, έναν κόσμο να φτιάξει

Η άναρθρη φωνή, η κραυγή, το ουρλιακτό

Η καθαρή ουσία γεμίζει νέα γη και ουρανό

Η προγονική μορφή του μύθου και του θρύλου

Γίγαντες και θεούς να δοξάσει

Πατέρας και μητέρα σε όλους

Η παγερή προδοσία έρχεται να περάσει

Καθώς κόρες, γιοι, και κακές οικογένειες

Αποκόπτονται από την πέτρα για να σπάσουν σαν γυαλί

Ονειρεύομαι χώρους, κενότητα

Χρυσές ερήμους, ατελείωτο ουρανό

Μπλε ουρανό με λευκά σύνεφα να κινούνται γρήγορα

Διπλωμένο οριγκάμι, σπίτι

Σπίτι για όλη την δημιουργία, μακρινές θέες

Σε ξένες χώρες. Εξορκίζουμε φαντάσματα

Του στάδιου πριν την γέννηση, το πρωταρχικά πλάσματα

Ανακαλούν την ηρεμία ανάμεσα στους οικοδεσπότες του ουρανού.

(Απόπειρα μετάφρασης: Γιώργος Πισσαλίδης)

Διαβάστε τους πρωτότυπους στίχους του τραγουδιού εδώ

Τέλος η λίστα τραγουδιών του RökFlöte είναι η κάτωθι:

1. Voluspo

2. Ginnungagap

3. Allfather

4. The Feathered Consort

5. Hammer On Hammer

6. Wolf Unchained

7. The Perfect One

8. Trickster (And The Mistletoe)

9. Cornucopia

10. The Navigators

11. Guardian’s Watch

12. Ithavoll

Γράφει ο Γιώργος Πισσαλίδης

Πηγή: https://avalonofthearts.gr/oi-jethro-tull-tha-kykloforisoun-kainourgio/

 

Exit mobile version