“Ο Δίσκος του Πεπρωμένου”: Ο Ιντιάνα Τζόουνς, οι ναζί και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Του Γιώργου Πισσαλίδη 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρίσκεται στο επίκεντρο της πέμπτης συνέχειας της σειράς ταινιών του Ιντιάνα Τζόουνς, καθώς ο Χάρισον Φορντ αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να ανακτήσει μέρος αυτού που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας.

Δημιουργημένος υποτίθεται από τον αρχαίο Έλληνα επιστήμονα Αρχιμήδη τον 3ον αιώνα π.Χ, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας απίστευτα περίπλοκος μηχανισμός, ο οποίος αποτελείται από ένα δίκτυο γραναζιών που υπολόγιζαν και έδειχναν την κίνηση των άστρων και των ουρανίων σωμάτων.

Το «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» ξεκινά γυρίζοντας το κοινό πίσω στην χρονιά του 1944, όταν ο ήρωας προσπαθεί να σώσει μέρος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τα χέρια ενός τρελού Ναζί επιστήμονα που υποδύεται ο Μάντς Μίλκενσεν.

25 χρόνια αργότερα, το 1969, ο Τζόουνς είναι ανήσυχος για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στρατολογήσει ένα πρώην Ναζί για να βοηθήσει να νικήσει τη Σοβιετική Ένωση στον αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του Διαστήματος. Η βαπτιστήρα του Έλενα Σώ , κόρη του συμμάχου του στον Β! Παγκόσμιο πόλεμο Μπέηζιλ Σώ τον συνοδεύει στο ταξίδι του για να βρεί τον Μηχανισμό.

Εν τω μεταξύ, ο Βόλερ (βασισμένος υποτίθεται στον Βέρνερ φον Μπράουν), πρώην Ναζί και νυν μέλος της NASA που ασχολείται με το πρόγραμμα προσγείωσης στο φεγγάρι, επιθυμεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος όπως εκείνος κρίνει κατάλληλο.

Ο “Δίσκος του πεπρωμένου” είναι η πρώτη και μοναδική ταινία της σειράς που δεν έχει σκηνοθετηθεί από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ούτε με ιστορία γραμμένη από τον Τζορτζ Λούκας, με τους Σπίλμπεργκ και Λούκας να υπηρετούν ως εκτελεστικοί παραγωγοί.

Είναι επίσης η πρώτη και μοναδική ταινία της σειράς που δεν διανέμεται από την Paramount, καθώς η Disney απέκτησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα για μελλοντικά σίκουελ.

Τι ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων που προσπαθεί να ανακτήσει ο Ιντιάνα Τζόουνς; 

Η ημέρα που ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων το 1901 γιορτάζεται σε όλο τον επιστημονικό κόσμο.

Ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα αρχαίο ναυάγιο από Έλληνες σφουγγαράδες στις 17 Μαΐου 1901. Μετά από πολυάριθμες μελέτες, εκτιμήθηκε ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ. Μια μεταγενέστερη μελέτη το τοποθέτησε στο 205 π.Χ, μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Το ασυνήθιστο αντικείμενο που γοητεύει αλλά και σαστίζει  ιστορικούς και επιστήμονες από τότε είχε χωριστεί σε 82 θραύσματα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους ερευνητές να το ανασυνθέσουν.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένα πολύ ακριβές ημερολόγιο . Επιπλέον, ήταν μια μηχανή πρόβλεψης. Προέβλεπε τις εκλείψεις του Θεού Ήλιου και της Σελήνης και χαρτογραφούσε τις κινήσεις και τις θέσεις των πλανητών, των μεγάλων άστρων και των αστερισμών

Η πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης ήταν τρομερά σημαντική. Αυτά τα δύο αστέρια, όπως όλα τα άλλα αστέρια, ήταν θεοί για τους Έλληνες. Το να βλέπεις τον Ήλιο ή τη Σελήνη να εξαφανίζονται από τον ουρανό ήταν κάτι παραπάνω από τρομακτικό.

Exit mobile version