νίκη των σοσιαλδημοκρατών στις Γερμανικές εκλογές

Οι σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των γερμανικών εκλογών σε μία εκλογική αναμέτρηση θρίλερ, με μάχη ψήφο- ψήφο και με μία τελικά οριακή νίκη του Όλαφ Σολτς έναντι του κεντρικού δεξιού μπλοκ της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Η διαφορά είναι στο 1,7% με τους σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό 25,7%. Οι κεντρώοι με 24,1% έρχονται δεύτερη στην κούρσα, καταγράφοντας απώλειες 8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση. Οι Πράσινοι ήρθαν τρίτοι με 14,8% καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος. Οι Φιλελεύθεροι έλαβαν ποσοστό 11,5% ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 10,3%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας. Τόσο ο Σολτς όσο και ο αντίπαλός του, Λάσετ διεκδικούν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και οι δύο έθεσαν ως στόχο να το πετύχουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Το 2017 χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU και SPD να σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό.

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε χθες το YouGov το 43% των Γερμανών επιθυμεί για καγκελάριο τον Ο. Σολτς ενώ μόλις το 13% τον Άρμιν Λάσετ.

Exit mobile version