Τη δηµιουργία ενός hub (κέντρου) για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός με παρουσία σε πάνω από 20 χώρες, που δραστηριοποιείται στα Data Centers (κέντρα δεδομένων).
Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις για να διασφαλιστεί η ένταξη του εγχειρήματος στο καθεστώς των επενδύσεων στρατηγικής σημασίας μέσω του Εnterprice Greece, γεγονός που θα διασφαλίσει την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Οι βολιδοσκοπήσεις αναμένεται να έχουν τελεσφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις δε θα αργήσουν πολύ.
Αν το φιλόδοξο project τελικά υλοποιηθεί, «δένει» ιδανικά με το ήδη υπάρχον Data Center.
Το κέντρο δεδομένων «Balkan Gate» στην περιοχή του Καλοχωρίου επιδιώκει να αλλάξει την στρατηγική τοποθέτηση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, στον παγκόσμιο χάρτη των τηλεπικοινωνιών και των Data Center υπηρεσιών.
Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο carrier neutral και πιστοποιημένο TIER III Κέντρο Δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο επιδιώκει να φέρει στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών data που βρίσκονται αποθηκευμένα σε χιλιάδες servers σε Data Centers του εξωτερικού.
Το Data Center, στην αρχική του φάση καλύπτει εμβαδόν 2.500 τετραγωνικών μέτρων και στην πλήρη ανάπτυξη του, προβλέπεται να καλύψει εμβαδόν 10.000 τετραγωνικών μέτρων.
Tι είναι ένα data center; Γιατί θα ωφελήσει τη Θεσσαλονίκη;
Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα Data Centers.
H εμβληματική επένδυση της Microsoft η oποία θα δημιουργήσει ένα Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων σε δύο περιοχές στον νομό Αττικής, δείχνει το δρόμο και στη Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω επένδυση που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, προβλέπει την κατασκευή τριών Data Centers και η προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Center).
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα Data Centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: πρώτον αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς και αυτό που θα μεταφράζαμε κάπως αδόκιμα στα ελληνικά ως ανθεκτικότητα (από το αγγλικό resilience).
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι τα ψηφιακά αρχεία του cloud θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους αλλά και με την εξάλειψη τεχνικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το «ταξίδι» που έκαναν τα δεδομένα στο εξωτερικό. Και φυσικά οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων.
Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η διεύρυνση της χρήσης του Cloud θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη κλάδων που έχουν ταυτιστεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το machine learning και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data).
Η δημιουργία ενός μικρότερου προφανώς βεληνεκούς από αυτό της Microsoft Data Center και στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη θα καταστήσει την πόλη, στην πράξη και όχι στα λόγια, πραγματική «τεχνοπρωτεύουσα» των Βαλκανίων, «τραβώντας» και άλλες πολυεθνικές στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η τελευταία επένδυση που ανακοινώθηκε αφορά τον ασφαλιστικό κολοσσό της Chubb, τον μεγαλύτερο δηλαδή ασφαλιστικό οργανισμό στην Αμερική με assets (περιουσιακά στοιχεία) που φτάνουν τα 200 δισ. δολάρια και ασφάλιστρα που την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν τα 46 δισ. δολάρια. Ο κολοσσός αυτός έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει digital hub στα πρότυπα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.
Η πολυεθνική έχει στόχο να «χτίσει» ένα Κέντρο Ψηφιακών Λύσεων και Υπηρεσιών για τους πελάτες της σε όλο τον κόσµο. Για το project αυτό έχει ήδη συνάψει συνεργασία µε την Deloitte, η οποία έχει διευρυµένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη λειτουργώντας το Alexander Competence Center.
Καταλυτικό ρόλο για το γερό «μπάσιμο» της Θεσσαλονίκης στον επενδυτικό χάρτη και την προσέλκυση παικτών των οποίων οι εταιρείες αποτιμώνται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, έπαιξε η επένδυση της Pfizer που αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για τις προοπτικές της πόλης.
Ο ούριος επενδυτικός Bαρδάρης που φαίνεται να πνέει παίρνοντας ώθηση από τα projects που «τρέχουν» και φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων (κέντρο καινοτομίας Pfizer, Deloitte, Accenture, τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC) φανερώνει μία δυναμική πάνω στην οποία η πόλη μπορεί να χτίσει και να «πλάσει» το ψηφιακό της μέλλον, αφήνοντας μία ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Βέβαια το πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα της επενδυτικής αντεπίθεσης διαρκείας της Θεσσαλονίκης μένει να φανεί αν θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής ή θα σβήσει χωρίς να αποφέρει απτά και διατηρήσιμα οφέλη στο τοπικό επιχειρείν και στο ευρύτερο οικονομικό «οικοσύστημα» της πόλης.
makthes.gr
Στέφανος Μαχτσίρας