Μητσοτάκης: Το θέμα της Τουρκίας αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Ο ταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός, ανοίγει τον δρόμο της αμφισβήτησης και άλλων εταίρων  δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα που έγινε από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. «Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για διπλωματικό ελιγμό» συμπλήρωσε και επέμεινε πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές, με μόνο αντικείμενο τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Χαρακτήρισε εξάλλου ευπρόσδεκτα μέτρα η 24ωρη γραμμή επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο και τον μηχανισμό αποτροπής. Όπως είπε, πρόκειται για μέτρα τεχνικά που ακολούθησαν μια κρίση, αλλά δεν την απέτρεψαν.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης, «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς. «Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα.

Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Exit mobile version