Ο Μέσι μαράζωσε…

Ο Μέσι βρίσκεται στα πρόθυρα της ποδοσφαιρικής κατάθλιψης και μοιάζει άδειος, κενός, δυστυχισμένος

Η κοπιαστική πτήση των 13 ωρών από το Μπουένος Αϊρες με προορισμό την Βαρκελώνη, μόλις είχε αφιχθεί, όμως στην αίθουσα αναμονής δεν τον περίμεναν, συγγενείς, φίλοι ή έστω ο ατζέντης του. Τον περίμεναν δηλαδή, αλλά έπρεπε να περιμένουν. Προτεραιότητα είχαν κάποιοι κύριοι με καμπαρντίνες, οι οποίοι έπρεπε πρώτα να του κάνουν (για πολλοστή φορά) μερικές ερωτήσεις.

Ο Λιονέλ Μέσι προσπάθησε να κρύψει τον εκνευρισμό του και να απαντήσει σε ότι τον ρώτησε το ελεγκτικό σώμα της ισπανικής οικονομικής αστυνομίας που σχεδόν καθημερινά κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του κοντοπίθαρου για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, με το που πάτησε το πόδι του στην αίθουσα αναμονής αντίκρισε ένα λεφούσι από μικρόφωνα, κάμερες, κινητά κι ένα καταιγισμό ερωτήσεων:

– «Έμαθες για ποιο πράγμα σε κατηγορεί ο ατζέντης του Γκριεζμάν»;

– «Πως είναι η σχέση σου με τον Αντουάν»;

– «Λένε πως εσύ φταις που δεν έχει προσαρμοστεί και δεν παίζει καλά».

Ο εκνευρισμός, μετατράπηκε σε θυμό. Η κούραση από τις 13 ώρες στον αέρα, έκανε την γλώσσα του να τρέχει πιο γρήγορα από ότι συνήθως: «Κουράστηκα να είμαι εγώ συνεχώς το πρόβλημα. Κουράστηκα να φταίω για όσα συμβαίνουν στον σύλλογο».

Δεν χρειαζόταν να πει κάτι άλλο. Φαίνεται εξάλλου. Ο Μέσι είναι ψυχολογικά κενός, άδειος. Είναι κουρασμένος, ξενερωμένος. Είναι… αλλού. Σαν να έχει χάσει τον ενθουσιασμό του για το παιχνίδι, για όλα. Είναι κακόκεφος, μελαγχολικός, δεν το ευχαριστιέται. Λες και παίζει μόνο επειδή του το επιβάλλει το συμβόλαιο του. Ένα καταθλιπτικό θέαμα, με τον κορυφαίο παίκτη του πλανήτη να ξοδεύει τα τελευταία «υπερφυσικά» του χρόνια, σε μία ομάδα μίζερη, παρηκμασμένη, άρρωστη.

Απέναντι στην Κάντιθ, ο Αργεντινός έμοιαζε βαρύς, ανόρεχτος, σαν να κάνει καταναγκαστικά έργα. Έχασε 29 φορές την μπάλα (!), νούμερο πρωτάκουστο για τον «Λίο», ειδικά απέναντι σε μία ομάδα τέτοιας δυναμικότητας. Φέτος, βλέπουμε τον πιο αφηρημένο, τον πιο γήινο, τον πιο αντιμετωπίσιμο Μέσι. Μετά από 13 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχει υποπέσει σε 258 λάθη, κοντά στα 20 ανά παιχνίδι, το να χάνει κάποιος 20 κατοχές σε ένα παιχνίδι στο σημερινό ποδόσφαιρο, ακούγεται (και είναι) τρομακτικό!

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Ο χειρότερος Μέσι που είδαμε ποτέ (οι αναγνώστες της καταλανικής Mundo Deportivo του έδωσαν μία από τις χειρότερες βαθμολογίες των μπλαουγκράνα) ήταν και πάλι (με διαφορά) ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου!

Είχε 10 τελικές, εκ των οποίων οι 5 πήγαν προς την αντίπαλη εστία. Είχε δύο key passes που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γκολ, είχε 9 επιτυχημένες ντρίμπλες και 121 επαφές με την μπάλα. Έμοιαζε όμως εντελώς μόνος, μιλούσε στο γήπεδο μία γλώσσα εντελώς ξένη από τους υπόλοιπους. Ο Μέσι, ο οποίος άλλοτε συνεννοούνταν με τον Τιερί Ανρί, τον Ετό, τον Ζλάταν, τον Νεϊμάρ και τον Λουίς Σουάρες, τώρα έπρεπε να βγάλει άκρη με τον Μπρέιθγουεϊτ και τον Ντεμπελέ. Μία πραγματική άβυσσος.

Ο Μέσι έχει σκοράρει φέτος 7 φορές, όμως τα 5 τέρματα προήλθαν από το σημείο του πέναλτι και τα άλλα δύο μπήκαν σε παιχνίδια που είχαν ήδη κριθεί απέναντι σε Οσασούνα και Μπέτις! Παραμένει -με μεγάλη διαφορά- ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές (5 ανά παιχνίδι), τις περισσότερες ντρίμπλες (4,3 ανά παιχνίδι), αλλά δείχνει να μην το κάνει με την καρδιά του. Σαν να τα κάνει όλα μηχανικά.

Ένας παίκτης που πέρσι είχε 21 ασίστ στο πρωτάθλημα (ο δεύτερος είχε 11), φέτος δεν έχει καταφέρει να δώσει τελική πάσα στην La Liga εδώ και 2,5 μήνες!

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κάνει το χειρότερο ξεκίνημα στην σύγχρονη ιστορία της, μετρά ήδη 4 ήττες στις πρώτες 10 αγωνιστικές και απέχει πιο κοντά από την ζώνη του υποβιβασμού, παρά από την ζώνη του Champions League. Όσο για την κορυφή; Ποια κορυφή; Το πουλάκι έχει πετάξει, η Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται 12 βαθμούς μπροστά.

Το χειρότερο; Ο Λίο βρίσκεται σε μία συνεχή νιρβάνα, μετρώντας αντίστροφά την ώρα της απελευθέρωσης, της αποσυμπίεσης, της αλλαγής περιβάλλοντος.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Κάρλος Τουσκέτς ξεστόμισε πρόσφατα, κάτι που μερικές μήνες νωρίτερα θα αποτελούσε αιτία εξοστρακισμού από την Καταλονία και το ποδόσφαιρο γενικά: «Έπρεπε να είχαμε πουλήσει τον Μέσι το περασμένο καλοκαίρι. Αν είχε συμβεί αυτό, οικονομικά θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση».

Αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Όλοι πια το έχουν αποδεχθεί. Από έναν δυστυχισμένο συμβατικό γάμο, καλύτερα ένα συναινετικό τέλος. Το ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια να βλέπει τον Λιονέλ Μέσι στα πρόθυρα της κατάθλιψης…

Exit mobile version