Μαθητές του ΕΠΑΛ Βασιλικών εξερευνούν τα θεραπευτικά οφέλη της λεβάντας

Τα ευεργετικά, θεραπευτικά οφέλη της λεβάντας στον ανθρώπινο οργανισμό και τις οικολογικές ιδιότητές της αναδεικνύουν μαθητές του ΕΠΑΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν όλα τα βήματα, από την καλλιέργεια ώς την προώθηση στην αγορά προϊόντων, από το αρωματικό φυτό της Μεσογείου.

Η ομάδα 30 μαθητών της Α’ Λυκείου ίδρυσε τη Lavender Royal, με αντικείμενο την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών λεβάντας και τη μεταποίησή τους σε αιθέριο έλαιο και σακουλάκια με αποξηραμένα άνθη, και παρουσιάζει τη δική της επιχειρηματική πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece.

«Συζητήσαμε με τα παιδιά πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενασχόληση με την καλλιέργεια είναι προσιτή στα παιδιά. Ζουν σε αγροτική περιοχή και οι γονείς πολλών μαθητών είναι παραγωγοί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Οικονομικών στο ΕΠΑΛ Βασιλικών Ελένη Συριανού, η οποία καθοδηγεί τους μαθητές στο πρόγραμμα.Οι μαθητές μελέτησαν για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη μεταποίηση της λεβάντας, τα οφέλη της για την υγεία, αλλά και τις οικολογικές ιδιότητες της, το πώς βοηθά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας μειώνοντας τα επίπεδα διοξειδίου. Φύτεψαν σε έκταση στο σχολείο τους φυτά λεβάντας, ενημερώθηκαν διαδικτυακά από εκπρόσωπο επιχείρησης παραγωγής λεβάντας στο κοντινό χωριό Μεσημέρι και έμαθαν πώς αξιοποιεί επιχειρηματίας στη Χαλκιδική πουγκιά με αποξηραμένη λεβάντα, ανέφερε η κ. Συριανού.

Στο εργαστήριο του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του σχολείου θα γίνει η παραγωγή του αιθέριου ελαίου με πρότυπα υψηλής ποιότητας και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, καθώς όραμα των μαθητών είναι η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με οικολογικά προϊόντα.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν διαφορετικούς ρόλους στην επιχείρηση -τη διεύθυνση, το μάρκετινγκ, την τήρηση βιβλίου μετόχων- ώστε να συντονίζεται καλύτερα η ομάδα, μαθήτρια με καλλιτεχνική κλίση δημιούργησε το λογότυπο της Lavender Royal και άλλα μέλη της επιχείρησης έχουν αναλάβει τις φωτογραφίσεις των προϊόντων για τη διαφημιστική εκστρατεία.

«Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” προοδεύουν στα μαθήματά τους και λαμβάνουν μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς. Τα παιδιά μεταλλάσσονται, αποκτούν ενδιαφέροντα, χαίρονται για την εμπειρία», τόνισε η κ. Συριανού, η οποία έχει λάβει ξανά μέρος στο πρόγραμμα με μαθητές του ΕΠΑΛ Βασιλικών που σήμερα φοιτούν στη Γ’ Λυκείου.

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους ρόλους που αναλαμβάνουν στη «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» και στρέφονται προς τις οικονομικές σπουδές και επαγγέλματα, ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Βασιλικών, υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και ότι από το πρόγραμμα δημιουργούνται και δυνατές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας.

Exit mobile version