Η Λιβύη στην Τουρκία – Σύσσωμη η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Αγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

Οι υπουργοί της Λιβύης πραγματοποιούν ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη

Επίσκεψη με βαρύνουσα πολιτική σημασία πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Aγκυρα σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει ένα μήνυμα προς τα έξω ότι διατηρεί τη στρατιωτική και οικονομική κυριαρχία στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Λιβύη. Στις 16.00 σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Λιβύης μαζί με 5 αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 14 υπουργούς του, συναντώνται με την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.

Στις συνομιλίες, το πιο κρίσιμο θέμα αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος, ενώ θα συζητηθούν επίσης μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε θέματα ενέργειας, κατασκευών και ασφάλειας, όπως επίσης και η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη, προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω του εμφυλίου στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Μισράτα, είχε παραχωρήσει συμβόλαια σε τουρκικές εταιρείες μέσω κρατικών υπηρεσιών πριν από την ανατροπή του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Αυτή την ώρα, οι υπουργοί της Λιβύης πραγματοποιούν ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με τον υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, Muhammed Ahmed Oun, αποφασίστηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα των ενεργειακών πόρων.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Φατίχ Ντονμέζ, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση με το Λίβυο ομόλογό του, ενώ ανακοίνωσε την κοινή απόφασή τους για συνεργασία στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεδομένης πάντως και της επίσκεψης του Νίκου Δένδια σήμερα στη Βεγγάζη, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς ούτε αυτή τη φορά περνά απαρατήρητη η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη.

Exit mobile version