Live Without Bullying: Νέα ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού

Μια νέα ενημερωτική καμπάνια στα social media για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού ξεκίνησε το Live Without Bullying, το καινοτόμο πρόγραμμα του ΚΜΟΠ. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ, δημιουργός και υπεύθυνη του Live Without Bullying, παρέχει συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τον εκφοβισμό κάθε Δευτέρα στις 12.00 μ.μ., μέσω των σελίδων του LWB στο Facebook, το Instagram και το TikTok.

Η σειρά Q&A, η οποία ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου 2023, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, παρέχει πρακτικές συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους μαθητές τους όταν υφίστανται εκφοβισμό, είτε στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο.

Στο 1ο επεισόδιο της σειράς Q&A, η Δρ. Τορρένς παρέχει οδηγίες για το πώς ένας γονέας μπορεί να καταλάβει αν το παιδί του εκφοβίζεται. Στο 2ο επεισόδιο αναφέρεται στο πώς οι γονείς μπορούν να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους να συμπαρασταθούν σε έναν φίλο τους που εκφοβίζεται, ενώ στο 3ο επεισόδιο παρέχει συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους όταν εκφοβίζονται στο διαδίκτυο. Στο 4ο επεισόδιο, η Δρ. Τορρένς μιλάει για το πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το παιδί τους όταν δέχεται απειλές ή/και βία στο σχολικό περιβάλλον.

Η σειρά Q&αποτελεί μια εξαιρετική πηγή για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την πρόληψη του εκφοβισμού και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Μιλώντας για τη νέα πρωτοβουλία, η Δρ. Τορρένς δήλωσε: «Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του εκφοβισμού και να τους παρέχουμε πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Μέσα από τη σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, ελπίζουμε να τους ενδυναμώσουμε ώστε να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά τους».

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μείνουν συντονισμένοι σε FacebookInstagram και TikTok κάθε Δευτέρα στις 12 μ.μ. για το νέο επεισόδιο Q&A! Τις ερωτήσεις τους μπορούν να τις γράφουν κάτω από τα βίντεο ή να τις στέλνουν στο inbox για να απαντηθούν στα επόμενα βίντεο.

Τι είναι το Live Without Bullying

Το Live Without Bullying δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του Live Without Bullying στους αθλητικούς χώρους, καθώς και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού  παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

Exit mobile version