Λευτέρης Αβραμάκης: «Νέες αυξήσεις στα τρόφιμα και το Μάρτιο κατά 11,8% – Σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας όλο και περισσότεροι Έλληνες»

Ακάθεκτες συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής για ακόμα ένα μήνα φέρνοντας σε απόγνωση όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που διαπιστώνει ότι τα εισοδήματά του επαρκούν για την κάλυψη όλο και λιγότερων αναγκών του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με της Eurostat ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 11,8% παρά την σχετική επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4%. Η επιβράδυνση μάλιστα του πληθωρισμού στην πραγματικότητα δεν επηρεάζει το κόστος ζωής στα νοικοκυριά αφού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο και άρα στις τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που μειώνουν μόνο τα ποσά που δίνονται ως επιδότηση λογαριασμών στους παρόχους και τους παραγωγούς και όχι τους τελικούς λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Η ανατίμηση κατά 11,8% στα τρόφιμα το μήνα Μάρτιο, προστίθεται στις συνολικές ανατιμήσεις των τελευταίων ετών κάνοντας όλο και πιο ακριβή την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των νοικοκυριών. Τα καλάθια και τα pass είναι προφανές ότι είναι πολύ κατώτερα των πραγματικών αναγκών και πρακτικά συντηρούν και μεγεθύνουν την πραγματική ακρίβεια, όσα παρελκυστικά και αν επικαλείται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν άκριτα το κυβερνητικό αφήγημα.

Η πραγματικότητα σε αριθμούς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019 είναι εξόχως αποκαλυπτικής αφού σε αυτή την περίοδο σε βασικές κατηγορίες διατροφής εντοπίζονται ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 60%.

Συγκρίνοντας τιμές του Ιουλίου 2019 με τις αντίστοιχες του Φεβρουαρίου 2023 παρατηρούμε ότι:

Συνολικά η κατηγορία διατροφή ανατιμήθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ κατά 27% ενώ εάν υπολογιστούν οι αυξήσεις μόνο στα βασικά είδη διατροφής, αυτές ξεπερνούν συνολικά το 36%.

Τα παραπάνω στοιχεία από μόνα τους αποκαλύπτουν τη συνολική αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ να λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά περισσότερα απολαμβάνοντας διαρκώς λιγότερα. Μόνοι κερδισμένοι παραμένουν οι πολύ μεγάλες εταιρίες που διαμορφώνοντας χωρίς κανένα εμπόδιο συνθήκες ολιγοπωλίου, αυξάνουν διαρκώς την κερδοφορία τους επενδύοντας στην προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης.

 

 

Exit mobile version