Λευτέρης Αβραμάκης: «Να εξευρεθούν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους τα χρήματα για τη διάσωση του κτιρίου του Ορφέα στην πόλη των Σερρών»

Την ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου του Ορφέα στην πόλη των Σερρών ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης με τη συνυπογραφή έντεκα ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το κτίριο του Ομίλου Ορφέα στις Σέρρες εγκαινιάστηκε το 1909 και διασώθηκε από πολλές καταστροφές που έπληξαν την πόλη στη νεότερη ιστορία της. Για πολλά χρόνια υπήρξε το μοναδικό σημείο αναφοράς για το σύνολο των πολιτισμικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων των Σερραίων και από το 1994 έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο έχει ιδιαίτερη πολιτισμική αξία αφού η πρόσοψή του είναι αντίγραφο του Α’ ορόφου του κτιρίου της Όπερας της Βιέννης.

Η ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει στον ιστορικό Όμιλο Ορφέα, ο οποίος όμως πλέον δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα, λόγω των επάλληλων οικονομικών κρίσεων και της μείωσης του πληθυσμού των Σερρών, για να μπορεί απρόσκοπτα να εκτελεί όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησής του. Η τελευταία  ουσιώδης συντήρηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε περισσότερο από δέκα χρόνια πριν, χάρη στην κινητοποίηση απλών πολιτών και σε δωρεά ιδιώτη και έκτοτε οι μόνες παρεμβάσεις που γίνονται στο κτίριο αφορούν αποκατάσταση ζημιών χωρίς να γίνεται ορθή συντήρηση για τη διατήρηση του κτιρίου. Τα έσοδα πλέον του Ομίλου μετά βίας αρκούν για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του κτιρίου, ήτοι ΔΕΚΟ και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι Βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για τη διάσωση, ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση του κτιρίου του Ορφέα, εντάσσοντάς το σε κάποιο εθνικό ή ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και να σωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο της πόλης των Σερρών. Τέλος ζητούν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ετήσιας χρηματοδότησης του Ομίλου Ορφέα ώστε αυτός να βγει από τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του κτιρίου που ανακύπτουν κάθε φορά.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γκιόλας Γιάννης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Φάμελλος Σωκράτης και Φωτίου Θεανώ.

Exit mobile version