Λευτέρης Αβραμάκης: «Εκτός λειτουργίας η «κάθοδος» των τιμών των καυσίμων, κινούνται μόνο ανοδικά, με την κυβέρνηση της ΝΔ να «βάζει πλάτη» στην αισχροκέρδεια»

Σχεδόν ολόκληρο το Μάρτιο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου όπως και οι χρηματιστηριακές τιμές των παραγώγων του κινούνταν καθοδικά φτάνοντας ακόμα και τα 65£/βαρέλι. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν παρατηρήθηκε καμία αξιόλογη μεταβολή στις τιμές λιανικής της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης που εξακολούθησαν να διατίθενται σε τιμές αντίστοιχες των 90 – 100$/βαρέλι.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατ βαρέλια, προκάλεσε άλμα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά 8% με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτές θα προσεγγίσουν και πάλι τα 100$/βαρέλι.

Σχεδόν αυτοματοποιημένα, οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης ανέβηκαν ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών τιμών και προσεγγίζοντας και πάλι τα 2 ευρώ /λίτρο, «εντελώς συμπτωματικά» ενόψει του Πάσχα όπου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση λόγω των μετακινήσεων προς την επαρχία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, της οποίας ο αρμόδιος Υπουργός δεν παραλείπει καθημερινά να αυτοθαυμάζεται για το έργο του στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, δεν έχει κινητοποιηθεί ούτε κατ΄ ελάχιστο προκειμένου να εξακριβωθούν οι αιτίες της επίμονης  σταθερότητας των τιμών καυσίμων στη χώρα μας όταν οι διεθνείς τιμές πέφτουν και της σχεδόν άμεσης προσαρμογής όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν.

Είναι πλέον φανερό ότι το «ασανσέρ» προσαρμογής της τιμής των καυσίμων ανάλογα με τις διεθνείς τιμές δεν λειτουργεί στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορώντας για το «απενεργοποιημένο κουμπί καθόδου» στις λιανικές τιμές καυσίμων και επιτρέποντας ταυτόχρονα την ανεμπόδιστη αύξηση των τιμών λιανικής σε κάθε περίσταση ανόδου των διεθνών τιμών, στην πραγματικότητα «βάζει πλάτη» στην αισχροκέρδεια του καρτέλ καυσίμων σε βάρος των καταναλωτών.

Μόνη λύση η ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια, θα μειώσει τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και θα ελέγξει αποτελεσματικά τα καρτέλ και τις εναρμονισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν εξασφαλίζοντας υπερβολικά κέρδη σε βάρος του συνόλου της οικονομίας.

 

Exit mobile version