Λευκορωσία: Χιλιάδες συλλήψεις αλλά και hacking από τους διαδηλωτές

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών τονίζουν πως οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 4.000 σημειώνοντας πως περισσότερες από 300 γυναίκες είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες

Ηκατάσταση στη Λευκορωσία παραμένει τεταμένη με χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίζουν να διαδηλώνουν αλλά και να απεργούν μαζικά διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο «ισόβιος» Πρόεδρος της χώρας, Λουκασένκο κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές.

Από τις ταραχές του Σαββάτου, 20 Σεπτεμβρίου, στο Μινσκ οι Αρχές ανακοίνωσαν προς προσήχθησαν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών τονίζουν πως οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 4000 σημειώνοντας πως περισσότερες από 300 γυναίκες είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως τα προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 1.000 αστυνομικών διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «αντίποινα» των διαδηλωτών προς την αστυνομική βία. Η Όλγα Τσεμοντάνοβα υπογράμμισε πως εντός των επόμενων ωρών οι «υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα βρεθούν και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε καθεστώς αναρχίας από τις αρχές Αυγούστου. Ο Λουκασένκο χαίρει της στήριξης της Μόσχας ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που έχει διαφύγει μετά από απειλές για τη ζωή της, όπως καταγγέλλει η ίδια, στη Λιθουανία ζητά την επανάληψη των εκλογών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μάλιστα προαναγγείλει πως η Τιχανόφσκαγια θα γίνει δεκτή από Ευρωπαίους ηγέτες προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Μινσκ και Μόσχα.

Exit mobile version