Λαβρόφ: Η Ρωσία ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχο

Ενώ παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα σε Συρία και Λιβύη και μαίνονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τρίτη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ξεκαθάρισε τη θέση της Μόσχας. Σε συνέντευξη του σε ρωσικό ραδιόφωνο, ο Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Μόσχα «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία».

Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται απέναντι στη σύγκρουση στον Καύκασο, με την Τουρκία να υπόσχεται στην πλήρη υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία να είναι στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας. Οι δυο πλευρές έχουν πάρει επίσης θέση σε αντίπαλα στρατόπεδα, στη Λιβύη και στη Συρία.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας στον Καύκασο το περασμένο Σάββατο, έχει ήδη παραβιαστεί πολλές φορές, με Αρμένιους και Αζέρους να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει. Όπως είπε ο Λαβρόφ, η Μόσχα «δε συμφωνεί με τη θέση που έχει πάρει η Τουρκία στην περιοχή και αυτό έχει μεταβιβαστεί αρκετές φορές στον πρόεδρο [του Αζερμπαϊτζάν] Αλίεφ. Δεν είναι μυστικό ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε με μια δήλωση που λέει ότι η στρατιωτική λύση στη σύγκρουση είναι επιτρεπτή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Λαβρόφ είπε ότι θα ήταν σωστό να σταλούν Ρώσοι παρατηρητές στο μέτωπο των συγκρούσεων στο Καραμπάχ για να παρακολουθούν την τήρηση της εκεχειρίας, αλλά η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι αρμόδιες χώρες να πάρουν αυτή την απόφαση.

Exit mobile version