Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα της ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας η κατάλληλη αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την συμπερίληψη των προσφύγων στην αγορά εργασίας με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, τα μελανά σημεία αλλά και τα σημαντικά βήματα και οι πρόοδοι που έγιναν στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών με πρωτοβουλία της «Ομάδας Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων» και τη συνεργασία του δήμου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τη φιλοξενία που αποτελεί παράδοση για το δήμο Νεάπολης-Συκεών αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό λαό από την αρχαιότητα με σημείο αναφοράς τον Ξένιο Δία ως την ορθόδοξη παράδοση που θεωρούσε τον ξένο ευλογία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θεωρεί ανθρωπιστική υποχρέωση την παροχή ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στα θύματα της προσφυγικής κρίσης και ανταποκρινόμενος σε αυτό το ρόλο συμμετέχει ως πρωτοπόρος δήμος από το 2015 στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων, έχοντας πάντα αρωγό την Ύπατη Αρμοστεία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί ο δήμος ξεκινώντας από το REACT στο οποίο υπήρξε εταίρος φιλοξενώντας πρόσφυγες σε διαμερίσματα το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Μάλιστα αναφέρθηκε στη μαύρη σελίδα της Ειδομένης για την οποία, όπως είπε, ο ίδιος αισθανόταν ντροπή.

Αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας με την Ύπατη για την υλοποίηση του προγράμματος AIR που «τρέχει» αυτή την περίοδο προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταξύ των οποίων μαθήματα ελληνικών, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης καθώς και λογιστικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη μνεία επεφύλαξε ο δήμαρχος στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και 14 χρόνια αποτελώντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία, τη μοναδική που προέρχεται από δήμο, που συγκαταλέγεται στις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως σε ό,τι αφορά προγράμματα γραφής και ανάγνωσης για νέους και ενήλικες στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Αποτελεσματικών Πρακτικών της UNESCO.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Δανιηλίδης έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της στάσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών απέναντι στο θέμα της ημερίδας: «Η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο δικαίωμά τους αλλά και δική μας υποχρέωση και σε αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε στη διάρκεια της ημερίδας ήταν η καλή συνεργασία της «Ομάδας Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο προκύπτει από την υψηλή αποτελεσματικότητά της.

Η Δώρα Κοκοζίδου και ο Λευτέρης Κωνσταντόπουλος από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ευχαρίστησαν το δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη σταθερά υποστηρικτική διάθεσή του στο θέμα της στήριξης των προσφύγων που εκφράζεται εμπράκτως με δράσεις, θεσμούς και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.

Η Αναστασία Μπενέκου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που μίλησε πρώτη, παραλλήλισε την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας με το ταγκό στο οποίο χρειάζονται δύο. Από τη μία η βούληση του εργαζόμενου κι από την άλλη η συγκροτημένη παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη δυσκολία που είναι η αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά. Ορισμένα από τα «αγκάθια» που επίσης αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και οι περιορισμοί και τα εμπόδια που ενίοτε θεωρούν οι εργοδότες ότι υπάρχουν εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων και της απουσίας τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στις μικρές εταιρίες. Στη συνέχεια ο επ. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Απόστολος Καψάλης μίλησε για την «Εργατική Μετανάστευση ως τη σύγχρονη εθνική πρόκληση», ενώ στις «Σύγχρονες εξελίξεις στο εργατικό δίκαιο» αναφέρθηκε η Βάλια Παπακωνσταντίνου από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Η ειδική επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων Αθηνά Βαλαμβού ανέλυσε το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας  ολοκληρώνοντας τον 1ο άξονα της ημερίδας που αφορούσε καθαρά το ζήτημα της πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας. Ο 2ος άξονας για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης κατάρτισης και εργασίας άνοιξε με την ομιλία του συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων Σπύρου Γερονάτσιου και ολοκληρώθηκε με τη θεματική «Επαγγελματική κατάρτιση σε δομές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)». Το θέμα ανέλυσαν η διευθύντρια 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης Αγγελική Φιλιππίδου, η διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Λύδα Κυργίδου και η Αθηνά Θεοδωρίδου από το ΚΕΚ Θεσσαλονίκης. Τέλος ο 3ος άξονας της ημερίδας που αφορούσε την «Εμπειρία Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο πεδίο» ήταν χωρισμένος σε δύο ενότητες. Στην πρώτη στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «Δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας». Στο πάνελ το οποίο συντόνισε η Μαρία Γραμματικοπούλου από την ActionAid Hellas έλαβαν μέρος η Αναστασία Μπουμποπούλου από το SolidarityNow, ο Κωνσταντίνος Κασαμπαλής από τη ΜΕΤΑδραση και ο Κωνσταντίνος Σιμιτόπουλος από την Junior Achievement Greece. 

H δεύτερη ενότητα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αφού αποκάλυψε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο πεδίο της ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας. Το πάνελ συντόνισε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού Εθελοντισμού και Προαγωγής της Υγείας Νικολέττα Δαλάτση ενώ για τις εμπειρίες τους μίλησαν η Μαίρη Ασβεστά από το SolidarityNow, η Αγγελική-Γαβριέλλα Σαμψωνίδου από ΝΑΟΜΙ Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων. 

Απόδειξη της επιτυχίας της ημερίδας ήταν η κοινή συνισταμένη των σχολίων επαγγελματιών, εργαζομένων, εθελοντών φοιτητών και όλων των εν δυνάμει εμπλεκομένων στο ζήτημα της εργασιακής ένταξης των προσφύγων οι οποίοι έκαναν λόγο για «συμπυκνωμένη εμπειρία» και «πραγματική ευκαιρία δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης». Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως το catering της ημερίδας που υπογράμμισε την έννοια της φιλοξενίας ήταν μία προσφορά των μαθητών του τμήματος Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής της ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου.

Exit mobile version