Η Κωνσταντίνα Αδάμου στην σιωπηλή «Πορεία Μνήμης» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς -Μπιρκενάου

Στην πορεία μνήμης με τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς – 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», συμμετείχε η Αδάμου Κωνσταντίνα Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην ίδια Περιφέρεια. Η πορεία μνήμης πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου και πλήθους κόσμου. Όλοι μαζί ξεκίνησαν από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξαν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου πριν 80 χρόνια οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι στοιβάχτηκαν στα τρένα του θανάτου. Η κυρία Αδάμου εναπόθεσε στις ράγες των τρένων κόκκινα γαρύφαλλα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και των 57 θυμάτων του μοιραίου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Μετά το πέρας της τελετής η κ. Αδαμου συνομίλησε με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. κύριο Τζόρτζ Τζ. Τσούνη για ιστορικά ζητήματα, αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

 

Στη συνέχεια η Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Ως ιστορικός έχω μελετήσει επισταμένως αυτό το μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας και μέσω της πολυετούς συμμετοχής μου στο Δ.Σ. του Εθνικού Δικτύου νέων Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος, έχω καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για την προβολή της ιστορικής αλήθειας, σε όλη την Ευρώπη, σχετικά με τη ναζιστική θηριωδία. Αποδέχθηκα με σεβασμό και συγκίνηση την πρόσκληση να συμμετέχω κι εγώ στην σημερινή στην Πορεία Μνήμης, καθώς πιστεύω ότι η συμμετοχή μου αυτή αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής στα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τιμούμε τη μνήμη, σεβόμαστε τα θύματα, θυμόμαστε την ιστορία μας, για να αποτρέψουμε παρόμοια γεγονότα. Φωνάζουμε όλοι μαζί: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»

Exit mobile version