Η Κομισιόν «πετά το μπαλάκι» στους ηγέτες για την Τουρκία – «Όλα είναι στο τραπέζι»

Ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι οι μόνοι που θα αποφασίσουν για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σχετικά με την Τουρκία

Το μπαλάκι στους ηγέτες πέταξε ξανά σήμερα η Κομισιόν σχετικά με τις αποφάσεις για την Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Παρά το έντονο ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να πάρει θέση επισήμως για το τι αναμένεται ως κοινή στάση των 27 κρατών μελών. «Η Κομισιόν δεν πρόκειται να αρχίσει τις εικασίες σχετικά με τις συζητήσεις των 27», εξήγησε σήμερα εκ νέου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, παραπέμποντας στα όσα χθες δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι οι μόνοι που θα αποφασίσουν. Σημείωσε ακόμα ότι το Συμβούλιο του Οκτωβρίου ήταν πολύ συγκεκριμένο ως προς το τι προσδοκά από τη σχέση από την Τουρκία. «Στη Σύνοδο όλα θα είναι στο τραπέζι, οι ηγέτες θα αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, ποιες αποφάσεις θα ληφθούν ή τι μέτρα θα ληφθούν ή θα αποφασιστούν», είπε και υπενθύμισε τις υφιστάμενες κυρώσεις επί προσώπων και οντοτήτων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Οι κυρώσεις αυτές είναι συνεχώς υπό επικαιροποίηση, όποτε αν όλα τα κράτη μέλη αποφασίσουν ότι θέλουν επέκταση και συνέχιση τους, τότε θα το αποφασίσουν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε επίσης ότι με αφορμή την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, το 2019 τα κράτη μέλη όντως ξεκίνησαν την επιβολή εθνικών εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τα οποία και εφάρμοσαν με εθνικές αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι από τότε η νομική βάση δεν έχει αλλάξει. «Δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. προς την Τουρκία, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε, «αυτό που συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τα κράτη μέλη εναπόκειτο στα ίδια να το εφαρμόσουν και βλέπετε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θέσεις των κρατών επ’ αυτού. Κάποια το ακολουθούν και κάποια όχι, αλλά είναι εθνική απόφαση και εθνική αρμοδιότητα».

O ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε έτερη ερώτηση για τη προεργασία που ενέλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ επί της διεξαγωγής πιθανής πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος όντως έλαβε την εντολή για διερευνητικές εργασίες μιας τέτοιας διάσκεψης, η εργασία ξεκίνησε σε τεχνικό επίπεδο, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου πως λόγω των εξελίξεων δεν υπάρχει διάθεση από τα κράτη της περιοχής να συμμετάσχουν. Υπενθύμισε δε ότι βρισκόμαστε προ ενός πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα καθορίσει την επόμενη κατεύθυνση επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Exit mobile version