«Κόκκινος» συναγερμός: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο lockdown στην Ελλάδα

Ημέρες lockdown θυμίζει η λίστα των μέτρων που επιβάλλονται σε όποια περιοχή φτάσει το «επίπεδο 4» («αυξημένου κινδύνου») στον χάρτη που παρουσιάστηκε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για το στάδιο στο οποίο εφαρμόζονται οι περιορισμοί μετακίνησης, η καθολική χρήση της μάσκας, αλλά και το κλείσιμο των σχολείων.

Ειδικά για τις σχολικές μονάδες, συγκεκριμένα, αναφέρεται πως προβλέπεται «ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση». Παράλληλα, μπαίνει «λουκέτο» σε λιανεμπόριο, εστίαση και διασκέδαση, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, στα νοσοκομεία θα περιορίζονται οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι 60%, με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται πως ο καθορισμός του σχετικού επιπέδου κινδύνου ανά περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, από τους δείκτες πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ, καθώς και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης.

Για την ώρα σε «επίπεδο 3» βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Πέλλα, το Ηράκλειο, η Θήρα, η Σάμος, η Λέσβος κι η Ζάκυνθος.

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά, η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω περιοχές απέχουν μια ανάσα, ένα λάθος από το «επίπεδο 4» και επομένως το γενικό lockdown.

Όσον αφορά στην Αττική δε, η «έκρηξη» των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι μία ανάσα πριν τους 100, δηλαδή 98, δείχνει πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους, καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως παραδέχθηκε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά όσα μέτρα περιλαμβάνει το «Επίπεδο 4»:

Μάσκα

Συναθροίσεις

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

ΚΥΤ προσφύγων

Σχολεία

Πανεπιστήμια

Συνέδρια/Εκθέσεις

Χώροι Λατρείας

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

Κινηματογραφικές προβολές

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα

Παιδότοποι (κλειστοί)

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

Μουσικές σκηνές

Εστίαση

Μεταφορές

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Γυμναστήρια

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)

Λαϊκές αγορές

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ

Λιανεμπόριο

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Δικαιοσύνη

«Καμπανάκι» Εξαδάκτυλου: Ένα καθυστερημένο lockdown είναι το χειρότερο σενάριο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Θέλουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές» εξήγησε, ενώ σχετικά με τις μάσκες τόνισε ότι προβλέπεται η χρήση τους όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Δεν βλέπω τον λόγο να φοράει κάποιος μάσκα αν περπατάει μόνος του έξω» υπογράμμισε, μιλώντας στο MEGA, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα φανούν σε δέκα μέρες περίπου.

Αιχμές για την τήρησή τους

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας, εξήγησε πως «έχουν παρθεί έγκαιρα και, αν είχαμε καλύτερη τήρηση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Μιλώντας δε για το σενάριο ενός νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος διευκρίνισε πως αυτό εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε.

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από το lockdown. Το καθυστερημένο lockdown. Eκεί υπάρχουν διπλά προβλήματα: και τα προβλήματα του lockdown και τα προβλήματα της καθυστέρησης που σημαίνει μεγάλη υγειονομική κρίση».

Exit mobile version