ΚΜΟΠ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σχετικά με το trafficking σε συνεργασία με τη 2η ΔΥΠΕ

Η Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η ΔΥΠΕ) φιλοξένησε στην έδρα της στον χώρο του αμφιθεάτρου του 4ου ορόφου του κτιρίου Κεράνης (Λεωφ. Θηβών 196-198, Α.Ι. Ρέντη), εκπαιδεύσεις επαγγελματιών υγείας των Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής ευθύνης της σχετικά με την εμπορία ανθρώπων (trafficking).

Παράλληλα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση της 2ης ΔΥΠΕ στις αποκεντρωμένες δομές της (ΚΥ, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ, ΠΙ, ΤΙ), στις 7 και στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές εκπαιδεύσεις επαγγελματιών υγείας. Στις εκπαιδεύσεις αυτές συμμετείχαν και επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των επαγγελματιών που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με πιθανά  θύματα εμπορίας ανθρώπων και τη βελτίωση των μηχανισμών εντοπισμού και ταυτοποίησης.

Συνολικά συμμετείχαν 257 επαγγελματίες υγείας ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό από νοσοκομεία καθώς και από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της κ. Χρήστου Ροϊλού, υπερτονίζει τη σημασία διοργάνωσης παρόμοιων τακτικών εκπαιδεύσεων προς επαγγελματίες υγείας, καθώς στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία υποδεικνύουν ότι συχνά αποτελούν τα πρώτα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.

Η κ. Νατάσα Αλεξοπούλου, διαχειρίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος AMELIE, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των επαγγελματιών, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αλλά και στους στόχους της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδεύτρια κ. Ειρήνη Βλάχου, δικηγόρο με εξειδίκευση σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων η εμπορία ανθρώπων.

Η συνεργασία με τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας εκπλήρωσε τον σκοπό της και στέφθηκε με επιτυχία, όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας αλλά και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ευαισθησία που έδειξαν για το θέμα.

Το AMELIE είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων, αυξάνοντας την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να εντοπίζουν, να παραπέμπουν με ασφάλεια και να παρέχουν υπηρεσίες ευαίσθητες ως προς το φύλο και το τραύμα σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στις ενήλικες γυναίκες.

Exit mobile version