Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα μνημεία του Πολιτισμού

Ο Παρθενώνας, η Βενετία και τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Γης κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη απειλή για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.

α καιρικά και φυσικά φαινόμενα είναι σήμερα πιο έντονα από ποτέ και εμφανίζονται πολύ συχνότερα. Τόσο οι πυρκαγιές που είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης, όσο και άλλα φαινόμενα, όπως η διάβρωση των ακτών, οι συχνότερες πλημμύρες, οι βροχοπτώσεις που σήμερα είναι διαφορετικές από το παρελθόν, η αυξημένη ζέστη, ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα τους. Είναι γεγονός άλλωστε πως οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με τη συντήρησή τους έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτίστως αυτή την παράμετρο: Το πώς επιδρά η κλιματική αλλαγή στη στατικότητά τους, πώς επηρεάζει τη συνολική τους οντότητα και, βέβαια, πώς μπορεί να αυτό να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Η Ελλάδα, που φιλοξενεί έναν απύθμενο πλούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Αθήνα έχει καταθέσει πρόταση για συντονισμένη δράση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκροτήσει μια διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία της χώρας.

 

 

 

cnn.gr

Exit mobile version