“ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως είναι γνωστό, κατόπιν της από 26-03-2023 επιστολής διαμαρτυρίας της κας Ανδρεάδου Σπυριδούλας (μητέρας παιδιού ΑΜΕΑ που πήγαινε στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου),η αρμόδια Επιτροπή Καταλληλότητας που συστήνεται με ευθύνη του Περιφερειάρχη, προχώρησε σε αυτοψία, στο κτίριο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ που βρίσκεται επί της οδού Κωλέττη 50 στηΘεσσαλονίκη. Η Επιτροπή διαπίστωσε πολλές παραβάσεις με ιδιαίτερης σπουδαιότητας την απουσία ανεξάρτητης πρόσβασης στο κτίριο (σχετικά η από 16-05-2023 έκθεση Ελέγχου που αφορά το  κτίριο που στεγάζεται το Κ.Δ.Α.Π. Αμεα Κ.Ε.ΔΗ.Θ).

Οι συστάσεις της επιτροπής ήταν σαφείς ως προς το περιεχόμενο τους,  καταγράφουν τις τεράστιες αμέλειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε διακοπή λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ αν δεν συμμορφωθεί ο Δήμος με τις συστάσεις. Παρά το ότι με έγγραφό της η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, στις 26/05/2023, καλεί σε κλήση και ακρόαση την Κ.Ε.ΔΗ.Θ, δίνοντας ουσιαστικά χρόνο για να βρεθεί μια λύση, κανείς από τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά. Αντ’ αυτού η Αντιδήμαρχος κα Βαρσάμη, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος μέχρι πρσφατα διαβεβαίωναν ότι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ έχει άδεια και οι μικρές ατέλειες θα διορθωθούν και ότι το όλο θέμα έχει προκύψειεπειδή οι γονείς προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση στον κ. Ζέρβα.

Δυστυχώς όμως για τα παιδιά ΜΕΑ και τους γονείς αυτών, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου κας Πατουλίδου στις 10-07-2023 (υπ΄ αριθ. 475268 (14559) /10-07-2023 απόφαση) προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ(Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ) ιδιοκτησίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης(Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) στην οδό Κωλέττη 50, Τ.Κ. 546 27, Θεσσαλονίκη.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι γονείς ενημέρωναν για το θέμα τον Δήμο διαρκώς και με ιδιαίτερη ένταση από τις αρχές του χρόνου. Τον Μάρτιο του 2023 με πρωτοβουλία μητέρας παιδιού ΜΕΑ που πήγαινε στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ ΜΕΑ απεστάλλη η επιστολή που ενημέρωσε τον Δήμο και τις αρμόδιες αρχές. Στη συνέχεια μετά την αυτοψία, η έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής Καταλληλότητας για το ΚΔΑΠ ΑΕΑ – ΚΕΔΗΘ παραδόθηκε στις 16 Μαΐου 2023.Το θέμα έπρεπε να τεθεί άμεσα τότε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να αποφασιστεί η άμεση εξεύρεση λύσης και η μετεγκατάσταση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Αντ΄αυτού ο Δήμος ασχολείται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για αναθέσεις σε ξενοδοχεία 2,3,4 και 5 αστέρων για τις ανάγκες του Δήμου Θεσσαλονίκης,προϋπολογισμού δαπάνης 42.470,09 € (29η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / 14-07-2023) και με γαστρονομικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Έτσι δυστυχώς με τις ενέργειες που ΔΕΝ έκανε ο Δήμος φτάσαμε στη διακοπή λειτουργίας του μοναδικού δημοτικού ΚΔΑΠ ΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Κι αντί ο Δήμος να προχωρήσεισε άμεση εξεύρεση λύσης, βάζει το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 18-07-2023, χωρίς εισήγηση, απλά για να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρεί η Διοίκηση του κ. Ζέρβα ότι έτσι απαλλάσσεται των ευθυνών της; Για να νοικιάσει ξενοδοχεια 3* αλλά και 4*, 5* φρόντισε να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός 2-3 μηνών. Για να βρει έναν χώρο στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ εδώ και τόσους μήνες δεν έκανε τίποτε.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα δεκάδες παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή, θα είναι πλέον «άστεγα» από τον Σεπτέμβριο, και επιπλέον ολόκληρος Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα έχει κτίριο και Δημοτικό ΚΔΑΠ ΜΕΑ για να δεχτεί και καινούργιες εν δυνάμει εγγραφές παιδιών ΜΕΑ.Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν έχει ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ενώ γειτονικοί μικρότεροι δήμοι στεγάζουν δημοτικά ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε πανέμορφες εγκαταστάσεις, και κάποιοι μάλιστα λειτουργούν δύο δημοτικά ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Δυστυχώς, δεκάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών μένουν στο κενό καθώς επρόκειτο για το μοναδικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για Αμεα. Το ξαφνικό κλείσιμο του κέντρου έχει απίστευτα σοβαράαρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ – ΔΡΟΣΟΣ ΤΣΑΒΛΗΣ

Καλούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης ακόμα και την ύστατη ώρα, να βρει άμεσα λύση. Αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι αλλαγές που έχουν προταθεί από την Επιτροπή Καταλληλότητας και επειδή προφανώς δεν μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει τρόπος σε ένα χώρο σε όροφο να δοθεί λύση στο θέμα της ανεξάρτητης πρόσβασης – διαφορετικής εξόδου κινδύνου, αυτό που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι η μετεγκατάσταση του ΚΔΑΠ σε ένα ισόγειο ασφαλή κατάλληλο χώρο, αλλά και η δημιουργία τουλάχιστονενός δεύτερου ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανατολικά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 322 ακίνητα, εκ των οποίων τα 125 είναι αδιάθετα εξάλλου. Αν δεν μπορεί η δημοτική αρχή να βρει διαθέσιμο δημοτικό ακίνητο, τότε ας προχωρήσει σε άμεση μίσθωση κατάλληλου χώρου με διαδικασία κατεπείγοντος. Ας μας εξηγήσει πως προλαβαίνει να νοικιάσει ξενοδοχεία, αλλά δεν προλαβαίνει να δώσει λύσεις σε δεκάδες οικογένειες παιδιών ΜΕΑ.

Ήδη, με επιστολή μας, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής, καλεί τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, την Αρμόδια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας, και την πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ, έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη λύση, για την οποία θα μας ενημερώσουν, ως μέλος του ΔΣ, στο ΔΣ της Τρίτης 18/07/2023 και να προβούνε στις άμεσες ενέργειες ώστε να αποφασιστεί η ΑΜΕΣΗ μετεγκατάσταση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε κτίριο που πληροί τις ισχύουσες διατάξεις.

Είναι πραγματικά αδιανόητο εν έτη 2023 να ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή κτίρια! Είναι πραγματικά αδιανόητο εν έτη 2023 να ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή κτίρια. Το δικαίωμα να έχουν τα παιδιά ΜΕΑ και οι γονείς τους ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπως αρμόζει σεόλους τους συμπολίτες μας.

Υ.Γ.Κρούωμε τον κώδωνα του κινδύνου στη διοίκηση, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και στον κ. Ζέρβα προσωπικά για το θέμα της ασφάλειας του βρεφονηπιακού σταθμού που λειτουργεί στο εν λόγω κτίριο της Κωλλέτη στον 2ο και 3ο όροφο. Δεν αντιμετωπίζουν τα βρέφη που πηγαίνουν εκεί τα ίδια παρόμοια προβλήματα που επεσήμανε η επιτροπή καταλληλότητας για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ που ήταν στον 1ο όροφο; Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανεξάρτητης πρόσβασης –εξόδου διαφυγής σε περίπτωση που συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός, καταλαβαίνετεσε τι κίνδυνο θέτετε τα βρέφη και τους υπαλλήλους που τα φροντίζουν.

Exit mobile version